Studenti iz BiH skupljaju pomoć za žrtve poplava

pomoć, poplaveStudenti Bošnjaci koji studiraju na Univerzitetu Kocaeli (KOU) u Turskoj počeli su sa skupljanjem pomoći za svoje sunarodnjake u Bosni i Hercegovini, koji su pogođeni katastrofalnim poplavama, javlja Anadolu Agency (AA).

Pomoć se skuplja u organizaciji Udruženja za humanitarnu pomoć IHH i odjela u Kocaeliju Udruženja međunarodnih studenata, a štandovi za prikupljanje pomoći postavljeni su širom grada. Na štandovima studenti dijele brošure i traže pomoć za žrtve poplava u BiH, kojima su potrebne pitka voda, sredstva za čišćenje i brojne druge potrepštine.

U izjavi za AA, predstavnik IHH za Kocaeli Ismail Yesildal, podsjetio je kako su poplave koje su pogodile BiH najveće u posljednjih 120 godina. On je dodao kako je IHH, kao i uvijek, od prvog trenutka uključena u pomoć žrtvama u ovoj regiji.

“Već smo u određenoj mjeri dostavili prehrambene potrepštine. Uz kampanju koju provodimo želimo da u regiju dostavimo proizvode za čišćenje, kao i vodu za piće. Trenutno su radovi na čišćenju veoma važni, jer nakon poplava može doći do raznih epidemija”, rekao je Yesildal.

Yesildal je dodao da u svim kampanjama pomažu i studenti iz BiH.

Adela Balić, studentica iz BiH koja studira novinarstvo na KOU, istakla je kako na štandovima koji su postavljeni prikupljaju pomoć za njenu zemlju, koju je pogodila velika katastrofa.

“Hvala narodu Kocaelija, mnogo su nam pomogli”, rekla je Balić, dodavši kako nije mogla biti uz svoju porodicu, jer se nalazi daleko od BiH.

Sanel Biberović koji dolazi iz Crne Gore kazao je kako je veoma tužan zbog poplava koje su pogodile neke balkanske zemlje.

“Zbog toga se trudimo pomoći”, dodao je Biberović.

“Kad god pronađem vremena nakon škole, pomažem na štandovima. Tužna sam i zbog BiH i zbog Srbije. Veoma je tužno što se, nakon rata, desila ovakva katastrofa”, rekla je Sanida Hodžić.

Posted by on 2014-05-30. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login