Studenti u BiH nezadovoljni: Novi semestri, stari problemi

Studentski dom, Sarajevo

Studentski dom, Sarajevo

Pred početak nove akademske godine u BiH, na površinu su isplivali stari problemi. U Federaciji BiH upitan je smještaj oko 1.000 studenata u domovima, jer nekoliko kantona ne plaća studentskim centrima subvencije za hranu i smještaj. U RS studenti najavljuju nove prosvjede, jer su vlasti u ovom entitetu ispunile samo jedno obećanje, koje su dali početkom ljeta kada su studenti prosvjedovali na ulicama Banje Luke.

Studenti iz Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog i Unsko-sanskog kantona ne mogu dobiti smještaj u studentskim domovima u Sarajevu, jer kantoni iz kojih dolaze ne izmiruju obaveze prema studentskim centrima. Ovo je izazavalo ogorčenje među studentima iz pomenutih kantona, koji kažu da je ovo još jedan udar na ionako loš studentski standard.

„Osjećam se razočarano i ljuta sam. Trebali su o tome ranije razmišljati, znali su cijelo ljeto da nema para. I sad, prvi dan zaduženja, u subotu, izađe da se ne možemo zadužiti, a mi cijelo vrijeme u Sarajevu – i čekamo taj smještaj“, kaže Dženisa Filipović iz Velike Kladuše, studentica Filozofskog fakulteta.

„Razočaran sam zato što ne mogu dobiti sobu koju hoću, ali nadam se da će se to što prije riješiti”, kaže Imran Duranović iz Jajca, student Fakulteta islamskih nauka.

Pored ovih problema, studenti kažu da godinama žive u prostoru koji je potpuno neuvjetan. Najava o poskupljenju naknada za smještaj i ishranu dodatno ih je razbjesnila.

„Uvjeti su relativno loši. Priča se da ove godine u septembru neće raditi kuhinja. Uvjeti su općenito loši. Svako dvije godine poskupljuje dom, a nikad ništa nije bolje“, navodi Haris Brkić iz Livna, student Fakulteta političkih nauka.

Iz Studentskog centra u Sarajevu ističu da je upitno funkcioniranje ove ustanove, jer im kantoni duguju preko pola milijuna eura. Nije moguće izmiriti obaveze prema dobavljačima, kao ni plaće uposlenicima, kaže direktor Studentskog centra u Sarajevu Emir Kadrić:

„Može li biti ikome jasnije? Ne znam zašto onima koji treba da uplate nije jasno ovo o čemu ja govorim? I trebalo bi im biti jasno, naravno. Nemogu da vjerujem da postoje ljudi koji obnašaju vlast, a ne tretiraju građane i institucije koje im se redovno pismeno obraćaju. Korespodencija bilo koje naravi je potpuno izostala“, navodi Kadrić.

Prekobrojni

Ništa bolja nije situacija ni u drugim studentskim centrima u Federaciji.
Vlasti nekoliko kantona uputile su čak instrukcije studentskim centrima da prime manji broj studenata kako bi njihovi izdaci bili manji. Direktorica Studentskog centra u Zenici Miralema Bašić Buzaljko o tome kaže:

„Kako reći nekom studentu iz Srednjobosanskog kantona da je prekobrojan zato što je njegov kanton uslovio 70 mjesta, a on je 80. ili 81. na listi, a ima uslove?”

U RS početak ljeta obillježili su prosvjedi studenata, koji će se, po svemu sudeći, nastaviti i ove jeseni. Tematska sjednica Vlade RS o stanju u visokom obrazovanju, koja će se održati krajem rujna, samo je jedno od ispunjenih obećanja. Nije počela izgradnja četvrtog studentskog paviljona u Banjpj Luci, te dva doma na Palama, kaže Igor Macanović, predsjednik Skupštine studenata Studentskog centra u Banjoj Luci:

„Ja baš trenutno loše živim. Ovdje živim sa četvoricom kolega, ponekad nas ima i šest. Imamo tu osam kvadrata. Kod nas izlazi da mi živimo na 1,5 kvadrat. To je mizerno i poražavajuće. U šta ulaže ova naša država ako neće da ulaže u buduću elitu našeg društva? Mogu već sada da najavim proteste, krenule su pripreme“, navodi Macanović.

O ovoj temi, kao i datim obećanjima, nedavno se oglasila i premijerka RS Željka Cvijanović:

„Vlada je ušla u projekat izgradnje i obavezala se da će igraditi studentske domove zato što je procijenila da postoje potrebe te vrste. U tom smislu je preduzela čitav niz razgovora i mjera kad su u pitanju potencijalni kreditori. Iz tog razloga je razgovarala i sa Evropskom investicionom bankom i utvrdila određene dinamike kako bi to trebalo da izgledaju aranžmani kad je u pitanju kreditiranje ili podrška“, rekla je Cvijanović.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Ahmed Nurković ističe da su za nizak studentski standard u BiH djelomično odgovorni i sami studenti. Među studentima nema interesa da promijene stanje u kojima se nalaze:

„Nažalost, danas je takva situacija da studenti nisu puno zainteresovani za učenje, a pogotovo ne za svoj neki svoj studentski aktivizam. Mi moramo skupa sa Rektoratom da mijenjamo tu stvarnost – jer kako sada stvari idu, to nije nikako dobro za naše društvo“, naglašava Nurković.

Prema ustavnom uređenju BiH nad sektorom obrazovanja nadležnost imaju kantoni i entiteti. Tome rezultira dugodišnji kaos u ovoj oblasti, gdje svaki kanton i entitet vodi svoju politiku, a sama država ima vrlo male ovlasti.

rse / bih-x.info

Posted by on 2013-09-22. Filed under Banja Luka, Livno, Sarajevo, Velika Kladuša, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login