Studentima sa Balkana stipendije od 1.000 eura mjesečno

stipendijaNakon što su mediji posljednjih dana pisali da Švedskoj nedostaje studenata iz zemalja izvan Evropske unije (EU) kako bi i dalje bila konkurentan igrač na globalnoj ekonomskoj sceni, novinari Anadolu Agency (AA) su istražili kakve i kolike stipendije nudi ova zemlja studentima iz država Balkana koji žele da se obrazuju na nekom od tamošnjih univerziteta.

Švedski institut svake godine daje stipendije za studente iz zemalja zapadnog Balkana koji uspiju upisati postdiplomski studij u ovoj bogatoj skandinavskoj zemlji, a ove godine broj stipendija za studente sa Balkana je dodatno povećan.

Tako će ove godine studentima iz balkanskih zemalja biti dodijeljeno od 10 do 15 stipendija koje pokrivaju sve troškove života kao i ukupnu školarinu na univerzitetu, na kojem student bude primljen, u periodu od dvije godine.

Zahtjev za stipendiju u Švedskoj od zemalja iz regije mogu podnijeti studenti iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Srbije, a prijave traje od 3. do 11. februara 2014. godine.

Školarinu direktno uplaćuje Švedski institut univerzitetu gdje je student upisan dok se stipendija isplaćuje studentu, a iznosi 9,000 švedskih kruna, ili 1.020 eura mjesečno. Osim toga, plaćeni su i svi putni troškovi za studenta u visini od 5.000 švedskih kruna, odnosno 570 eura.

Inače, nakon što je u Švedskoj uvedena školarina za strane studente koji dolaze iz zemalja izvan EU, broj studenata iz tih država značajno je opao posljednjih nekoliko godina. Privrednici i univerziteti u toj zemlji stoga upozoravaju kako je privlačenje talentovanih i uspješnih stranih studenata najbolji način da Švedska ostane konkurentna u svijetu.

Predlažu da Švedska u narednom periodu ponudi više stipendija i radnih mjesta studentima koji dolaze na studije u tu zemlju. Čak se predlaže i mogućnost da strani studenti nakon završenog školovanja na švedskom univerzitetu dobiju priliku i da ostanu u toj zemlji.

Cilj švedskih vlasti i univerziteta je da u narednom periodu ta zemlja godišnje ponudi stipendije za 1.500 stranih studenata od čega je planirano da njih 20 posto ostane u toj razvijenoj evropskoj zemlji.

Švedska broji 42 javne institucije visokog obrazovanja, te one nude više od 500 magistarskih studija raznih znanstvenih područja na engleskom jeziku. Švedski univerziteti i instituti poznati su po pristupu usmjerenom na potrebe studenata te naglasku na radu u grupama, a kvaliteta obrazovanja koje nude je priznata u svjetskim okvirima.

Univerziteti u Lundu i Uppsali često se mogu naći na rang listi 100 najboljih fakulteta na svijetu, što ih svrstava među elitnih 0.5 posto najcjenjenijih mjesta za obrazovanje, dok se Medicinski fakultet Karolinska Institutet nalazi među najprestižnijim fakultetima u Evropi, te zauzima visoko 32. mjesto na globalnoj ljestvici.

Na polju znanstvenih istraživanja u strojarstvu i tehnologiji izdvaja se Kraljevski institut za tehnologiju u Stockholmu – Kungliga Tekniska Hogskolan.

Posted by on 2014-01-20. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login