Studije: Polarni medvjedi će nestati do 2100. godine

Polarni medvjedi će biti istrebljeni do kraja vijeka ukoliko se ne učini više za borbu protiv klimatskih promjena, predviđa studija.

Polarni medvjed
Polarni medvjed

Dodaje se kako naučnici tvrde da su neke populacije već dostigle granice preživljavanja, jer se arktički morski led smanjuje, prenosi Tanjug pozivajući se na BBC.

Studije pokazuju da će pad morskog leda vjerovatno smanjiti broj polarnih medveda, ali nova studija objavljena u magazinu Nature Climate Change otkriva kada bi se to moglo dogoditi.

Modeliranjem upotrebe energije polarnih medvjeda, naučnici su mogli izračunati granice izdržljivosti životinja.

Prema scenariju visokih emisija plinova s efektom staklene bašte, vjerovatno će sve populacije polarnih medveda, osim nekoliko najsjevernijih, nestati do 2100. godine, pokazalo je istraživanje.

Čak i ako se postignu umjereni ciljevi za smanjenje emisije, nekoliko populacija će nestati.

Nalazi se podudaraju s prethodnim projekcijama da će polarni medvjedi vjerovatno postojati do 2100. godine samo u nekoliko populacija veoma daleko na sjeveru ako se klimatske promjene nastave istim tempom.

“Polarni medvedi već sjede na vrhu svijeta; ako led ode, oni nemaju gdje otići”, rekao je Steven Amstrup, glavni naučnik kompanije Polar Bears International, koji je bio uključen u studiju.

Objasnio je kako će prvo nestati mladunaca, koji će se rađati, ali ženke neće imati dovoljno tjelesne masti da bi proizvele mlijeko.

Mesojedi se oslanjaju na morski led Arktičkog okeana kako bi lovili foke.

Kako se led topi, životinje su primorane prelaziti velike razdaljine pokušavajući pronaći hranu i prehraniti svoje mladunce.

Polarni medvedi su uvršteni u ugrožene vrste Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN), a klimatske promjene su ključni faktor njihovog nestajanja.

Posted by on 2020-07-21. Filed under Ekologija, Magazin, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login