Sud blokirao Trumpovu administraciju u provođenju mjere protiv imigranata

Savezni sudac u San Franciscu blokirao je Trumpovu administraciju u provođenju nove mjere kojoj je cilj zabrana gotovo svih zahtjeva za azil na granici između SAD-a i Meksika.

Donald Trump
Donald Trump

Okružni sudac Sjeverne Kalifornije Jon Tigar privremeno je blokirao mjeru koja je od tražitelja azila zahtijevala da najprije potraže utočište u trećoj zemlji preko koje su putovali za Sjedinjene Američke Države.

Odluka je učinila nevažećom presudu okružnog suca Washingtona Timothyja Kellyja donesenu ranije tog dana, koja je odbila tužbu zastupnika imigracije, kazali su odvjetnici.

Trumpova administracija je brzo pozdravila odluku suca Timothyja Kellyja, rekavši da bi to obeshrabrilo zloupotrebu procesa azila.

Nakon odluke suda u San Franciscu, mjera će biti suspendirana do daljnjeg.

Mjera krši američki zakon

Trumpova administracija nastojala je smanjiti sve veći broj uglavnom srednjoameričkih migranata koji dolaze na granicu između SAD-a i Meksika, bježeći od nasilja i siromaštva u zemljama kao što su Gvatemala, Honduras i El Salvador. Velika većina njihovih zahtjeva za azil okarakterizirana je kao lažna.

Bijela kuća je 16. jula objavila navedenu mjeru, protiv koje su skupine za ljudska prava podnijele tužbu u Kaliforniji s obrazloženjem da ona krši američki zakon.

Imigracija se ponovno pojavila u središtu pozornosti predsjedničke kampanje 2020. godine. Na izborima 2016. birači su nagradili tadašnjeg kandidata Donalda Trumpa za antiimigrantsku retoriku nakon što je obećao da će izgraditi zid na američkoj granici s Meksikom i pozvao na zabranu ulaska muslimana u Sjedinjene Američke Države.

Posted by on 2019-07-25. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login