Sudbina BHRT: Prvi bankrot javnog servisa u Evropi?

BHRTBHRT je pred bankrotom i ako se to dopusti, biće to prvi primjer bankrota javnog servisa u Evropi. Stoga su sa međunarodne konferencije “Nacionalni radiotelevizijski servis u BiH” poslani posljednji pozivi za spas javnog servisa BiH.

Neuređen sistem naplate RTV takse, te političke opstrukcije da se donesu adekvatni zakoni doveli su RTV servis na rub propasti, a mnogobrojni učesnici dvodnevne konferencije koja se održava u Sarajevu pokušaće ponuditi rješenja izlaska iz krize.

Način stabilnog finansiranja Javnog servisa u BiH ne postoji već gotovo godinu dana od kada je prestala da važi zakonska obaveza prikupljanja RTV takse putem telekom operatera. Finansijska situacija je trenutno dramatična.

“S obzirom na to da već krajem ovog mjeseca imamo najave da jedan od preostala dva dominantna telekoma koji kako tako prikuplja taksu, a to je M:tel, prestaje s tom praksom. Definitivno su sva zvona za uzbunu upaljena i ova konferencija je zaista posljednji poziv domaćim predstavnicima vlasti da nešto učine kako BiH ne bi postala jedina država u Evropi koja nema svoj javni servis”, rekao je generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović.

U Parlamentu BiH nisu uspjeli pokušaji da se RTV taksa plaća putem računa za električnu energiju. Odgovornost za loše stanje u kojem se našao BHRT se prebacuje poput loptice sa međunarodne zajednice na političare, a oni, pak na menadžment. Tako se optužuje međunarodna zajednica da je započela reformu, pa je prepustila domaćim vlastima.

Bosanskohercegovačke vlasti, pak, imaju podjeljeno mišljenje o funkcionisanju javnog servisa. Neki bi spasili ovakav servis kakav je trenutno, a drugi bi uveli ‘treći kanal’. U svemu tome trpe uposlenici prije svega BHRT-a.

“Radnici rade na tehnološki vrlo zastarjeloj opremi koja datira još iz 1984. godine. Radnici se muče da bi svakodnevno ispunili svoj zadatak, a to jeste profesionalno izvještavanje o bilo kojem događaju. Radi se o više od 850 radnika koji nemaju redovna primanja, nemaju zdravstevno osiguranje, nisu im uplaćeni doprinosi i rade u nevjerovatno teškim uvjetima”, objašnjava urednica BH radija 1 Ermina Hrustemović.

Prazne riječi ne pomažu

A baš u vrijeme ‘ lažnih’ vijesti i populizma, kako je rekao, voditelj Odjela za informacijsko društvo Vijeća Evrope Patrick Pennickx, potrebno je da se čuje glas koji je nezavisan, potpuno slobodan od bilo kakvog uplitanja i uticaja vlasti.

“BHRT je na rubu bankrota, biće to prvi slučaj javnog emitera u Evropi da se nađe u ovoj situaciji. BHRT ima pravo da kao takav ostane, ne samo radi prava, već zato što treba da omogući javno emitiranje koje je nepristrasno i slobodno u svakom pogledu. Prazne riječi više ne mogu pomoći, ono što nam je potrebno je djelovanje”, smatra Pennicks.

Apeli za spas BHRT stižu već mjesecima i iz Evropske radiodifuzne unije (EBU), koja je od polovine decembra prošle godine odredila sankcije BHRT-u zbog dugova koje je akumilirao u iznosu od 6,4 miliona eura u proteklih 12 godina.
Generalna direktorica EBU-a Ingrid Deltenre uputila je i danas apel bh. politčarima da se osigura stabilan sistem finansiranja BHRT-a.

“Apsurd je možda reći da ovaj sistem koji je trenutno u kolapsu, jeste jedna od najskupljih sistema javne radiodifuzije u Evropi i kao takav nije uspio da se održi, zato je potrebna hitna reforma javnog sistema u BiH, a cjelokupno društvo i svi mediji trebali raditi na tome, da sarađuju na održanju javnog servisa”, kaže Deltenre.

Reformu bi trebali da podrže svi. Bivša predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović smatra da je uloga Javnog servisa drugačija od komercijalnih medija.

“Naravno da javni sistem ima potpuno drugu ulogu i da ta uloga treba da bude prepoznata od kompletnog društva u Bosni i Hercegovini što trenutno nije slučaj. Način na koji gledamo servis je nešto što ima ulogu i mnogi ljudi govore da ne plaćaju zato što im se ne sviđa program. To je pogrešno. Mi moramo prije svega uspostaviti sistem koji će odgovoriti zahtjevima društva koje je vrlo kompleksno, a mi ovdje cijelo vrijemo govorimo o tri konstitutivna naroda”, kaže Mijatović.

Uz uvjeravanje da je Ministarstvo prometa i komunikacija BIH pratner BHRT-u, ministar Ismir Jusko očekuje od odbora sistema da što prije počne reviziju postojećeg zakona.

“Ministarstvo je donijelo određene odluke kojima je finansijski data podrška Javnom servisu, ali to je samo gašenje požara. Promjena zakona, donošenje rješenja kojima će se stabilizirati naplata RTV taksi je jedini mogući način da se riješi problem”, rekao je Jusko.

Posted by on 2017-06-15. Filed under Banja Luka, Mostar, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login