Suđenje bivšem egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku

Hosni Mubarak

Hosni Mubarak

Suđenje bivšem egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku za ubistvo više od 800 demonstranata protiv njegovog režima nastavlja se danas u Kairu. Suđenje Mubaraku (83) i njegovim sinovima Gamalu i Alu, počelo je 3. augusta. Poslije čitanja optužnice sva trojica su se izjasnila da nisu krivi.

“Potpuno poričem sve ove optužbe”, rekao je tada Mubarak, koji je u sudnicu unesen na nosilima na kojima se nalazio sve vrijeme. Mubarak je optužen da je kriv za ubistva 800 demonstranata koji su početkom godine tražili njegovu ostavku i da je “ukrao milione dolara” dok je bio na vlasti. Mubaraku je pojavljivanje u sudnici bilo prvo javno otkako je svrgnut s vlasti 11. februara, a suđenje je emitovano uživo putem državne televizije.

Predsjedavajući sudija u procesu protiv Mubaraka najavio je brzo suđenje egipatskom predsjedniku. Mubarak (83) se nalazio u bolnici u Sharm El Shaiku od aprila kada je pretrpio srčani udar tokom ispitivanja. Svrgnut je poslije 18 dana masovnih protesta.

Posted by on 2011-08-15. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login