Suđenje Karadžiću, Mladiću i Hadžiću nastavlja se i nakon 2014.

Theodor Meron

Theodor Meron

Predsjednik Međunarodnog suda za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (MKSJ/ICTY) Theodor Meron se obratio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) i izvestio ga o napretku MKSJ-a ostvarenom u ispunjenju njegovog mandata.

On je izvjestio o statusu preostalih devet predmeta pred Međunarodnim sudom. U vezi s tekućim prvostepenim postupcima, Meron je rekao da se “tri od njih odnose na optužene koji su kasno uhapšeni”.

“Postupci u predmetima Hadžić, Karadžić i Mladić nastavljaju se u skladu s ranije predviđenim rokovima za izricanje presuda, iako se očekuje da sva tri suđenja budu nastavljena nakon 31. decembra 2014. godine, kao što sam prethodno obavjestio ovo Vijeće” – rekao je predsjednik MKSJ-a.

Takođe je napomenuo da je četvrti postupak koji se trenutno nalazi u pretresnoj fazi, protiv Vojislava Šešelja, predmet s posebnim izazovima.

Meron je obavjestio Vijeće da su od podnošenja njegovog prethodnog izvještaja izrečene dvije presude po žalbama, kao i da se do kraja godine očekuje izricanje još dvije.

On je ponovio da se, uprkos kontinuiranim naporima MKSJ-a, trenutno očekuje da taj sud neće okončati žalbene postupke u tri preostale žalbe do 31. decembra 2014. godine, i dodao da je u jednom od tih žalbenih predmeta došlo do odgađanja u predviđenoj dinamici.

Meron je takođe napomenuo da Međunarodni sud nastavlja sa smanjivanjem svojih operativnih aktivnosti i nastavlja da se približava svom zatvaranju. Istakao je faktore koji predstavljaju izazove nastojanjima da se održe prethodno predviđeni rokovi izricanja presuda, ali je takođe Vijeću sigurnosti UN-a pružio uvjeravanja da “posvećene sudije i osoblje Međunarodnog suda ulažu sve napore kako bi osigurali da devet preostalih predmeta pred tom sudom bude što prije okončano, uz istovremeno poštovanje svih potrebnih proceduralnih zaštitnih mehanizama”.

Osvrćući se na oprečna očekivanja koja razni akteri imaju u vezi s radom i misijom MKSJ-a, Meron je napomenuo da različite nade i ideali u vezi s međunarodnim pravosuđem često mogu biti u međusobnom neskladu, ako ne i direktno suprotstavljeni. Pa ipak, izrazio je svoju nadu da će se, bez obzira na različita očekivanja i percepcije, svi složiti da “naš mandat kao suda jeste da na neutralan način primenjujemo pravo na činjenice, i tako osiguramo pravična suđenja i žalbe osobama optuženim da snose individualnu krivičnu odgovornost za teške zločine”.

Predsjednik MKSJ-a je istakao da “sâmo postojanje zakona ne može zaustaviti sve sukobe ili sve brutalnosti , ali da kroz pravo, i kroz poštovanje vladavine poštovanje vladavine prava, izražavaju se vrijednosti koje dijelimo i artikulišu naši moralni imperativi i time potvrđujemo svoja očekivanja o svijetu u kojem želimo da živimo”.

Zaključujući svoje obraćanje, Meron je zahvalio članovima Vijeća sigurnosti UN-a na kontinuiranoj podršci i posvećenosti.

“Zbog zaštite muškaraca, žena i djece, kao i zbog očuvanja naših zajedničkih vrijednosti, ne može se odustati od obaveze koju je ovo vijeće preuzelo prije više od dvije decenije, i koju je obnovio 2010., te ponovo ove godine. Upravo zbog toga što se od te obaveze ne može odustati osnovan je i Mehanizam, zbog toga MKSJ marljivo radi i pažljivo završava svoje posljednje preostale predmete, a zbog toga je i uspješno okončanje preostalog rada koji je povjeren ovim dvijema institucijama i dalje izuzetno važno” – rekao je predsjednik MKSJ-a u obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a, saopćeno je iz tog suda.

Posted by on 2014-06-07. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login