Sudski postupci protiv čuvara logora Aushwitz

logor Auschwitz

logor Auschwitz

Njemački ured za nacističke zločine saopćio je u utorak da će predati pravosuđu predmete koji se odnose na tridesetak navodnih čuvara iz koncentracionog logora Auschwitz, s preporukom da se pokrenu sudski procesi zbog saučesništva u ubistvu.

Ured, koji ne može sam otvoriti suđenje, ispitao je 39 dosjea bivših navodnih čuvara iz Auschwitza, među kojim najstariji ima 97 godina, izjavio je specijalni tužitelj Kurt Schrimm na konferenciji za štampu u Ludwigsburgu.

Predmeti će biti prebačeni tužiteljima u regionalnim državama u kojim žive ovi navodni ratni zločinci – objasnio je Schrimm.

Centralni istražni ured za zločine nacional-socijalizma proveo je više od 7.000 istraga otkako je osnovan 1958. godine, ali nema ovlasti da započne sudske procese.

Regionalni tužitelji će odlučiti da li ima osnova za gonjene i da li su optuženi sposobni za suđenje.

Ured je identificirao 49 navodnih čuvara logora Auschwitz koji su nacisti izgradili u okupiranoj Poljskoj. Devet je umrlo, a trideset ih još živi u Njemačkoj.

Nakon suđenja nacističkim zvaničnicima u Nuernbergu 1945.-46., osuđeno je oko 106.000 njemačkih vojnika, a 13.000 je proglašeno krivim od kojih je polovina osuđena, saopćio je Ured.

Posted by on 2013-09-04. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login