Sunovrat svemirskog turizma nakon pada “SpaceShip 2″

svemirPad aviona “SpaceShip 2″ prijeti da osujeti planove Richarda Bransona o komercijalnom letu u svemir.

Od januara 2010. godine, za kada je prvobitno bilo planirano lansiranje letjelice “Virgin Galactic”, organizatori su se suočili s problemima pronalaženja odgovarajućeg goriva i povećanja brzine. I baš kada su sve poteškoće bile otklonjene, a februar 2015. određen kao mjesec u kojem će se odigrati historijski događaj, avion kojim je upravljao pilot Michael Alsbury (39) eksplodirao je iznad kalifornijske pustinje Mohave.

Prema odluci osnivača kompanije Richarda Bransona, “Virgin” je ponudio povrat novca svima koji su kupili karte vrijedne 250.000 dolara. Iako zasad niko od putnika, među kojima su i slavne ličnosti, nije tražio novac nazad, pitanje je koliko su još spremni da čekaju na putovanje koje su papreno skupo platili, a koje u bliskoj budućnosti nema izgleda da se održi.

Prikupljanje informacija s mesta nesreće bit će gotovo za najviše nedjelju dana, ali bi istraga mogla da potraje čitavih 12 mjeseci – rekao je Christopher Hart iz Nacionalnog savjeta za sigurnost u saobraćaju.

Više od 800 ljudi je već platilo punu cijenu karte ili depozit, pa je “Virgin” postao bogatiji za 80 miliona dolara, a potencijalni “kosmički putnici” i dalje su na Zemlji.

Ovo je veliki korak unazad za kompaniju koja se predstavlja kao pionir svemirskog turizma. Pad aviona neće ohrabriti bogataše koji čekaju uzlijetanje – kaže David Shukman, urednik naučne rubrike na BBC-iju.

Nekoliko stručnjaka je još ranije kritiziralo Bransona jer se “oglušio o sigurnosne standarde”. Naučnica Carolynne Campbell iz Međunarodnog udruženja za svemirsku sigurnost nije iznenađena padom “SpaceShipa 2″.

Već sedam godina šaljemo upozorenja “Virgin Galacticu” i upravo ovo smo i očekivali. Prilikom svakog probnog leta igrali su “ruski rulet” – ističe ona.

Od kraja 2013. trojica inženjera napustila su kompaniju.

Svjedoci koji su prvi stigli na mjesto pada “SpaceShipa 2″ ugledali su beživotno tijelo Michaela Alsburya, kome su “nedostajali udovi”.

Pilot je imao 15 godina iskustva, a za sobom je ostavio suprugu i dvoje dece. On nije uspio na vrijeme da se katapultira, već je ostao vezan za sjedište, za razliku od njegovog kolege Portera Sabolda, koji je preživio. On je trenutno u bolnici s povredom ramena.

Posted by on 2014-11-05. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login