Susret predstavnika gradova evropskih prijestolnica kulture

Sarajevska zima, 2012U okviru Festivala “Sarajevska zima” je organizovan susret predstavnika gradova evropskih prijestolnica kulture, titule za koju se za 2014. godinu kandidovalo i Sarajevo.

Predstavnica danskog grada Sonderborga, koji je kandidat za evropsku prijestolnicu kulture 2017. godine, Else Christensen- Redzepovic govorila je o kompliciranoj proceduri koju ovaj grad prolazi na putu kandidature za ovu prestižnu titulu.

Ona je kazala da je grad Sonderborg, koji je smješten na granici s Njemačkom, u ovu kandidaturu do sada uložio dva miliona eura, te da je plan za narednih šest godina uložiti 53 miliona eura.

Navela je da je u ovom procesu, uz kulturno-historijske vrijednosti grada, iznimno važan i plan razvoja grada te vizija za budućnost.

Podsjetila je također na činjenicu da evropskom prijestolnicom kulture svake godine budu proglašena dva grada, te da je za 2017. godinu uz Sonderborg, čija će definitivna potvrda ove titule biti poznata do kraja godine, drugi grad Kipar.

Predstavnik austrijskog grada Graza, koji je evropska prijestolnica kulture bio 2003. godine, Max Aufischer predstavio je proces koji je ovaj grad prošao za dobijanje spomenute titule, dajući svesrdnu podršku Sarajevu kao gradu koji je tu titulu zaslužio kao grad sjecište historijskih događaja i kulturnih vrijednosti Evrope.

Direktor “Sarajevske zime” Ibrahim Spahić naglašava da, kada je riječ o Sarajevu, Evropski parlament mora završiti proceduru usaglašavanja s Evropskom komisijom i  Vijećem Evrope da bi se vidjelo pod kojom titulom bi Sarajevo trebalo realizirati ovaj čin – kao Sarajevo evropska prijestolnica kulture ili Sarajevo most kultura Evrope.

“Sarajevo bi u redovnoj proceduri moglo biti kandidat za ovu titulu tek nakon 2019. godine, dok bi ovo bio presedan, kao počasna titula. Kandidaturu Sarajeva do sada je podržalo 35 gradova”, kazao je on.

Današnjoj prezentaciji, iako je najavljeno njihovo prisustvo, zbog vanrednog stanja uzrokovanog nevremenom nisu mogli prisustvovati gradonačelnici Kopenhagena, Atine, Dubrovnika, Podgorice, Venecije, Barselone i drugih gradova.

Posted by on 2012-02-09. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login