Sutra aktivistički marš povodom Dana žena

Fondacija CURE

Fondacija CURE

Fondacija CURE organizirat će u ponedjeljak obilježavnje 8. marta, Međunarodnog dana žena, velikim aktivističkim maršem.

Marš će početi okupljanjem ispred zgrade Parlamenta BiH u 11.00 sati, a završiti se kod Trga Alije Izetbegovića, gdje će se održati mirno stajanje i performans.

Kako je za Fenu istaknula Vedrana Frašto, glasnogovornica Fondacije CURE, sarajevskom maršu za Osmi mart trebale bi se pridružiti ženske organizacije iz cijele BiH.

“Sutra ćemo opet podsjetiti da 52 posto biračkog tijela čine žene, a njih nema na odgovornim pozicijama u politici. Još poraznija je činjenica da ni žene ne glasaju za žene”, kazala je Frašto.

Dodala je da je ovo izborna godina te da bi se trebalo ispoštovati onih 30 posto zastupljenosti žena na biračkim listama.

Žene će na ovaj način pokušati načiniti zajednički korak protkan porukama mira i rodne jednakosti.

U okviru performansa građanstvo će se podsjetiti da je nasilje nad ženama problem svih nas i da za nasilje uvijek postoji izlaz.

“Osmi mart je prilika da proslavimo Dan žena i podsjetimo sebe, svoje bližnje i svu domaću javnost na značaj i povod takvog jednog praznika”, kazala je Frašto.

Svjedoci smo, tvrdi ona, osmomartovskih varki kada se ženama poklanjaju karanfili, ukazuje posebna pažnja, a krajem istoga ili narednog dana nastavlja se potlačivanje žena, umanjivanje ženske vrijednosti i rada, nasilje nad ženama, femicid, mizoginija, ignoriranje ženskih ljudskih prava itd.

Međunarodni dan žena obilježava i UN-ova Komisija za status prava žena (UNCWS) velikom konferencijom u New Yorku (53. sesija po redu) a povodom 15. godina nakon donošenja Pekinške deklaracije i Platforme za akciju koju je i BiH potpisala i ratificirala.

Fondacija CURE pozvala je građanstvo da upita našu vladu i sazna šta je urađeno u vezi s poštivanjem ove platforme.

Za ponedjeljak je širom BiH planirano još mnogo dešavanja kojim će žene obilježiti 8. mart, Međunarodni dan žena.

fena / bih-x.info

Posted by on 2010-03-07. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login