Svaka treća osoba u BiH posjeduje oružje

oružjeIlegalno naoružanje u posjedu stanovnika BiH predstavlja veliki problem, o čemu svjedoči podatak da je od završetka rata u zemlji više od 10.000 ljudi stradalo od upotrebe ilegalnog naoružanja, dok je od mina stradalo oko 1.600, upozorio je danas u Sarajevu generalni sekretar Centra za sigurnosne studije BiH Denis Hadžović.

Otvarajući seminar posvećen pitanju zakonske legislative o oružju u BiH, Hadžović je konstatovao da je nakon saobraćajnih nesreća ilegalno naoružanje najčešći uzročnik smrti u BiH.

Hadžović je dodao da se 90 posto krivičnih djela u BiH izvrši ilegalnim naoružanjem, a u nekim područjima čak 100 posto.

“Procjenjuje se da u BiH 20 posto građana posjeduje ilegalno naoružanje, odnosno da je u ilegalnom posjedu građana oko 750.000 komada oružja”, podsjetio je Hadžović na rezultate prošlogodišnje analize koju je proveo UNDP.

On je dodao da građani BiH, osim ilegalnog, posjeduju i oko 350.000 komada legalnog oružja, što znači da otprilike svaka treća osoba u BiH posjeduje oružje.

Kako bi se uticalo na smanjenje broja ilegalnog naoružanja u BiH Hadžović je naveo potrebu preventivnog, a ne samo represivnog djelovanja, a kao moguće načine za prevazilaženje ovog problema on je naveo donošenje zakonskog okvira usklađenog sa evropskim propisima i prevođenje ilegalnog u legalno oružje.

“Postojala je i ideja da se daje novčana naknada za predato ilegalno naoružanje, ali u tom slučaju postoji opasnost od prelijevanja ilegalnog naoružanja iz zemalja u okruženju”, dodao je Hadžović.

Seminar “Zakonska legislativa o oružju u BiH” organizovao je Centar za sigurnosne studije uz podršku ITF iz Ljubljane i u saradnji sa Zajedničkom komisijom za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH.

Skup je okupio predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti u ovom području, članove stručnih komisija, stručnjake u ovoj oblasti, akademske radnike,  medije, predstavnike civilnog društva i predstavnike međunarodnih organizacija.

Posted by on 2011-11-30. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login