Svake tri sekunde u svijetu se uda jedna djevojčica

djevojčica, brakUdaja maloljetnica, koja krade djetinjstvo milionima djevojčica širom svijeta i osuđuje ih često na život u siromaštvu, neznanju i bolesti, jedna je od najvećih zapreka razvoju, objavila su udruženja za ljudska prava.

Svake tri sekunde udaje se po jedna djevojčica mlađa od 18 godina, što je 10 miliona svake godine. Udaju se često bez pristanka i za puno starijeg muškarca, a takva je praksa najraširenija u Africi, na Bliskom istoku i u jugoistočnoj Aziji, navodi humanitarna organizacija Plan UK.

“To je jedan od najvećih izazova našeg doba i moramo progovoriti u ime miliona djevojčica udatih bez njihove volje”, navodi čelnica Plan UK Marie Staunton u uvodniku globalnog izvještaja o udaji djevojčica.

Prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima djeteta brak sklopljen u dobi ispod 18 godina kršenje je prava djeteta. No prema Međunarodnom centru za istraživanje položaja žena (ICRW), u svijetu je više od 50 miliona djevojčica nevjesta.

Očekuje se da će brojka narasti na 100 miliona u idućem desetljeću. Prema aktivistima za ljudska prava šest od osam UN-ovih milenijskih ciljeva do 2015. direktno je povezano uz udaju djevojčica, prenosi Hina.

U Nigeru, Čadu i Maliju, više od 70 posto djevojčica udano je prije nego napune 18. Takvih je brakova 50 posto u Bangladešu, Gvineji, Centralnoafričkoj Republici, Mozamiku, Burkini Fasu i Nepalu, a slijede Etiopija, Malavi, Madagaskar, Sijera Leone, Kamerun, Eritreja, Uganda, Indija, Nikaragva, Zambija i Tanzanija s nešto više od 40 posto. Razlozi variraju od tradicije, patrijarhata, očuvanja djevičanstva do suše i gladi.

Djevojčice mlađe od 15 nedovoljno su razvijene i imaju pet puta više izgleda da umru tokom trudnoće ili na porodu od 20-godišnje žene, navodi američka Agencija za međunarodni razvoj. Takva je smrtnost česta u zemljama u razvoju sa slabom prenatalnom i postnatalnom skrbi.

U Africi 60 posto žena i djevojčica rađa bez medicinske osobe, prema podacima UN-ova svjetskog populacijskog fonda.

U svijetu 70.000 djevojčica od 15 do 19 godina umire tokom trudnoće i poroda, prema UNICEF-u, no opasnost je velika i za novorođenčad koja ima više izgleda biti slabije porođajne težine i nedonoščad.

Nadalje, djevojčice gurnute u brak imaju daleko više izgleda da budu zaražene virusom HIV/AIDS jer su manje sposobne s mužem pregovarati o sigurnom seksu.

Iako je analna fistula iskorijenjena u razvijenim zemljama u 19. stoljeća kada je otkriven carski rez, u zemljama u razvoju ona je tragična posljedica preranog poroda tjelesno nedozrele djevojčice.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji fistula pogađa 2 miliona žena u svijetu, uglavnom u Africi. U svjedočanstvu iz Kenije, Reuters piše da porodice prodaju djevojčice za otprilike 168 dolara. Prodaja raste kako se stanje pogoršava, primjerice sa aktualnom sušom.

Tako humanitarno udruženje ne može locirati 3.060 djece izvučene iz škola. Neka od njih su kod imućnije rodbine, druga rade kao posluga, a preostale su djevojčice prodane za brak.

Posted by on 2011-08-05. Filed under Izdvojeno, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login