Svako dijete sklonjeno sa ulice uspjeh je za društvo

prosjačenjeTrgovina ljudima pojavljuje se u različitim oblicima, poput prosjačenja, radne i seksualne eksploatacije ili prodaje radi prisilnog sklapanja braka. Siromaštvo, koje je glavni pokretač ove pojave, ne može se iskorijeniti, ali svako dijete sklonjeno sa ulice predstavlja uspjeh za društvo, zaključak je kampanje u Tuzli pod nazivom “Pet do 12, vrijeme je, zaštitimo djecu koja prose”.

Indira Bajramović iz Udruženja “Žena Romkinja-bolja budućnost” kaže da nema tačnih podataka o broju djece zatečene u prošnji, ali da institucije sarađuju kada je ovaj problem u pitanju.

Prisiljeni na prosjačenje

U proces sklanjanja djece sa ulica i zaustavljanje njihove zloupotrebe uključeni su socijalni radnici, policija, tužilaštva, domovi za djecu bez roditeljskog staranja, hraniteljske porodice, udruženja, ali i ostali građani, koji mogu alarmirati policiju ukoliko primijete sumnjiv slučaj.

LNeadekvatno odjevena i bosa djeca, koja po hladnoći mole za novac, hodaju po raskrsnicama od automobila do automobila, pri tome rizikujući da stradaju, kod ljudi koji im daju novac treba da izazovu sažaljenje. Međutim, djeca su prisiljena da rade protiv svoje volje, sloboda kretanja im je ograničena, a po završetku “smjene”, roditelji ili treće osobe od njih uzimaju “pazar”.

“U posljednje vrijeme, a to je bilo naročito izraženo tokom ljetnog perioda, bio je povećan broj takve djece, koja su u veoma zapuštenom stanju. Ako policija procijeni da ima elemenata trgovine ljudima, onda se slučaj proslijedi tužilaštvu. Prihvatilišta za djecu zatečenu u prosjačenju daju dobre rezultate”, rekao je Nedeljko Jurkić, uposlenik Centra za socijalni rad Tuzla.

Sa ovom tvrdnjom saglasan je Adnan Drndić, socijalni radnik iz Udruženja “Zemlja djece”, koje od 1999. godine ima dnevni centar za djecu, a po kojem je napravljeno još šest centara u Bosni i Hercegovini.

“Nailazimo na različite probleme, a da bismo riješili jedan problem, neophodno je raditi sa cijelom porodicom. Djeca najčešće nisu upisana u matičnu knjigu rođenih, nemaju zdravstvenu zaštitu, ne idu u školu. Samo u ovoj godini raspolažemo sa brojem od 41 djeteta zatečenog u prosjačenju u Tuzlanskom kantonu”, rekao je Drndić.

On je ocijenio da ovoj pojavi doprinose i građani koji im daju novac.

Drndić kaže da je svaki slučaj na kojem su radili priča za sebe i svaki je težak. Ipak, najteži i onaj koji bi izdvojio iz dosadašnjeg iskustva, je slučaj kada je grupa kriminalaca namjeravala odvesti troje djece iz Tuzle da prose u Crnoj Gori.

Trgovci ljudima imaju svoje posrednike

“To se desilo prije tri godine, a i prije toga djecu su eksploatisali roditelji. Zahvaljujući Graničnoj policiji Crne Gore, taj slučaj pokušaja trgovine ljudima je uočen i djeca su bila u nekoj od sigurnih kuća dok ih nismo preuzeli. Kasnije su sudskim rješenjem djeca oduzeta roditeljima i oni su izgubili pravo na starateljstvo. Najstariji dječak preminuo je usljed predoziranja drogom, a ostalo dvoje djece kriminalci i dalje odvode da prose van Tuzlanskog kantona”, ispričao je Drndić.

Sa današnjeg sastanka poručeno je da trgovci ljudima imaju i svoje posrednike, koji im pronalaze žrtve, pa ih vrbuju.

Korištenje usluga žrtava trgovine ljudima je krivično djelo, za koje je propisana kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Posted by on 2015-10-20. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login