Sve spremno za IX bugojansko lutkarsko bijenale

Bugojno

Bugojno

Deveto bugojansko lutkarsko bijenale bit će održano od 11. do 15. septembra, a ponudit će posjetiocima u tome gradu, Donjem Vakufu, Gornjem Vakufu-Uskoplju i Travniku predstave iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

-U takmičarskom dijelu, sudjelovat će Malo pozorište “Duško Radović“ Beograd, Lutkovno gledališće Maribor, Dječje kazalište “Branka Mihaljevića“ Osijek, Dječije pozorište Republike Srpske, Pozorište lutaka Mostar i Gradsko pozorište Podgorica – kazao je na današnoj pres-konferenciji direktor Bijenala Vahid Duraković.

Program će, dodao je, upotpuniti radionice za glumce-lutkare, radionice za izradu lutaka, izložbe, okrugli stolovi, scenska čitanja lutkarskih tekstova, promocija zbornika lutkarskih tekstova i lutkarske predstave studenata akademija umjetnosti iz Sarajeva i Osijeka.

-Članovi žirija bit će Narda Nikšić, Željko Hubač i Tamara Kučunović, a moderator okruglih stolova Ljubica Ostojić. Radionicu za glumce-lutkare vodit će Dragoslav Todorović Šilja iz Beograda, a radionicu za izradu lutaka Ria Trdin iz Osijeka – naglasio je.

Duraković je istaknuo da “Lutkarska republika živi svoj san, jer je Bugojno kao domaćin Susreta pozorišta/kazališta lutaka BiH i Bugojanskog lutkarskog bijenala ponovo postalo lutkarski centar u BiH“.

– Za ovu godinu je posebno bitno štampanje zbornika lutkarskih tekstova koji su u proteklih šest godina imali scenska čitanja u Bugojnu, kao i ustanovljenje nagrade za najbolji lutkarski tekst na nivou BiH, koja će se dodjeljivati bijenalno na Susretu pozorišta/kazališta lutaka BiH – zaključio je.

Bugojanski načelnik Hasan Ajkunić je izrazio zadovoljstvo što je lokalna zajednica partner Kulturno-sportskom centru u svim državnim i internacionalnim projektima iz kulture, te činjenicom da će taj grad uskoro posjetiti najznačajniji lutkari iz regije.

Članica Organizacionog odbora i urednica Biltena IX. bugojanskog lutkarskog bijenala Senada Milanović kazala je da manifestacija potencira saradnju sa studentima umjetničkih akademija iz regije.

Upućen je poziv djevojčicama i dječacima, učenicima osnovnih škola, i svim zainteresiranim građanima u spomenutim općinama, da postanu dio ove manifestacije i da uživaju u prikazanim lutkarskim ostvarenjima.

Posted by on 2017-09-08. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login