Sve spremno za napad na Iran

Iran Američki planovi o napadu na Iran završeni su i ta opcija potpuno je spremna, izjavio je američki ambasador u Izraelu Dan Shapiro, nekoliko dana pred nastavak razgovora Teherana i svjetskih sila o nuklearnom programu zemlje.

Kao i Izrael, SAD su rekle da razmatraju upotrebu vojne sile kao posljednju mjeru da se spriječi Iran da procesom obogaćivanja uranijuma napravi atomsku bombu.

Iran insistira da je nuklearni program zemlje isključivo u civilne svrhe.

“Bilo bi bolje ovo riješiti diplomatskim putem i pritiscima, a ne vojnom silom”, rekao je Shapiro, prenio je izraelski Vojni radio.

On je dodao da to ne znači da ta opcija nije u potpunosti pripremljena, i ne samo da je na raspolaganju, već je sve spremno za akciju.

“Svi neophodni planovi su već spremni”, rekao je on.

SAD, Britanija, Francuska, Rusija, Kina i Njemačka uvele su sankcije i počele su pregovore pokušavajući da ubijede Iran da prekine proces obogaćivanja uranijuma, kojim se proizvodi gorivo za reaktore, medicinske izotope i, na višem nivou čistoće, materijal za fiziju za bojeve glave.

Novi pregovori počeli su u Istanbulu prošlog mjeseca, a biće nastavljeni 23. maja u Bagdadu.

Izrael, za koji se smatra da je jedina država na Bliskom istoku koja ima atomsko oružje, osjeća da je u opasnosti zbog mogućnosti da stari neprijatelj Iran ima nuklearno oružje i nagovijestio je preventivni rat.

Ali mnogi analitičari vjeruju da jedino SAD imaju vojnu moć da nanesu štetu nuklearnom programu Irana.

Shapiro je u januaru rekao izraelskom listu da SAD garantuju da je vojna opcija spremna i na raspolaganju predsjedniku u trenutku kada on to odluči.

Američki zakonodavci razmatraju dodatni zakon kojim se predviđa povećanje pritiska na Iran sa daljim mjerama kažnjavanja stranih kompanija zbog poslovanja sa Iranom.

Posted by on 2012-05-17. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login