Sve veća opasnost od ekstremne dsnice u Evropi

 U Evropi je sve veća opasnost od ekstremnih dsničarskih grupa, koje mogu veoma brzo počiniti sličan zločin kao nedavno Anders Behring Breivik u Norveškoj, izjavio je danas u razgovoru za Fenu dr. Armin Kržalić, projekt direktor u Centru za sigurnosne studije (CSS).

Kržalić upozorava da postoje dobre veze između ekstremne desnice u Skandinaviji sa ekstremistima u drugim dijelovima Evrope, pa čak i sa Sjedinjenim Državama, Rusijom i zemljama u našem okruženju, Srbiji i Hrvatskoj.

Kod ovih grupa posebno je izražena mržnja prema imigrantima, naročito muslimanima. Zato Kržalić navodi da je ova mržnja prema muslimanima kod ekstremne desnice uveliko zamijenila antisemitizam.

Većina ultradesničara smatra svoju kulturu superiornom, a islam kao prijetnju svojoj sigurnosti i zato propagira da muslimane treba zaustaviti. Osim toga, one svoja učenja crpe i iz drugih ekstremističkih ideologija, uključujući nacizam.

U stvaranju antimuslimanske histerije veliku ulogu imali su i mediji, aprostrofirajući opasnost od “muslimanskog terorizma”. Te kampanje su išle čak dotle da su džamije nazivane kampovima za teroriste.

Međutim, navodi Kržalić, istraživanja su pokazala da su ekstremne islamističke grupe uglavnom činili oni koji su se tek nedavno okrenuli vjeri, a većinom su to bili nezaposleni mladi ljudi.

Po logici stvari, ta antimuslimanska histerija morala je postepeno napraviti “protutežu islamskom terorizmu”.

Kržalić dalje navodi da ekstremne desničarske grupe, šireći mržnju prema imigrantima, nastoje steći političku moć na određenom prostoru i ovladati tokovima upravljanja društva.

Na kraju razgovora je istaknuo da se ne može govoriti da u BiH postoje organizirane grupe koje bi se uključile u akcije sličnu onoj izvedenoj u Norveškoj.

“Ali to ne može opravdati vlasti BiH da donesu rigoroznije zakone u ovoj oblasti”, poručio je u razgovoru za Fenu projekt direktor u CSS-u Armin Kržalić.

Posted by on 2011-07-29. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login