Sve veći interes za Data Science

internet

U saradnji s Elektrotehničkim fakultetom u Sarajevu, asocijacijom studenata EESTEC i podršku BIT Alijanse održan je jedan u nizu događaja u sklopu projekta Data Science Days koju je pokrenula bh. kompanija Atlantbh. Predavanje je privuklo veliki broj softver inženjera, IT entuzijasta, predstavnika IT kompanija, ali i studenata koji pokazuju sve veći interes za ovom oblasti, saopćeno je iz kompanije Atlantbh.

Nedavno održana Konferencija za razvoj softverske industrije u BiH istakla je potencijale kojima raspolaže domaća softverska industrija, kao i kontinuiranu potražnju na svjetskom tržištu. Zaključeno je da obrazovanjem 25.000 softver inženjera IT industrija ima priliku da postane najjača bh. industrija i pokretačka snaga bh. ekonomskog razvoja.

Upravo je to jedan od razloga ovakvog projekta koji ima za cilj prenijeti znanje i pokazati primjenu jedne nove i veoma interesantne sfere u oblasti IT-a, a to je Data Science ili Nauka o podacima.

– Data Science je relativno novo mutidisciplinarno naučno-tehničko polje, koje uz pomoć podataka, statističkih alata, mašinskog učenja i programiranja transformiše svijet u kojem živimo. Količina podataka će u narednom periodu rasti više nego ikada, s njom i potreba za Data Scienceom, a takozvana era podataka će svakim danom otkrivati nove mogućnosti primjene alata Data Science-a – kazala je Belma Ibrahimović, asistentica na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu i Data Scientist u kompaniji Atlantbh.

Stotinjak osoba koje su posjetile ovaj događaj imali su priliku razmijeniti iskustva i iz prve ruke saznati sve o najnovijim metodama, alatima, i najboljim praksama u svijetu Data Sciencea.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Samim Konjicija ističe da uvijek podržava događaje koji imaju za cilj unapređenja znanja studenata.

– Mašinsko učenje, statistika, datamining i druge slične teme već godinama imaju svoje naglašeno mjesto u studijskim programima koji se izvode na Elektrotehničkom fakultetu i ovo je najbolji način da se ukaže na aspekte njihove primjene. Data Science danas predstavlja jednu od najaktuelnijih disciplina u oblasti računarstva i nema sumnje da je ovaj projekat pravi pogodak – zaključio je Konjicija.

Posted by on 2017-06-11. Filed under Magazin, Obrazovanje, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login