Sve više ovisnika o kladionicama i video igricama, a manje o drogama

 ovisnost, video igriceU zajednici Cenacolo u Međugorju trenutno je smješteno oko 70 ovisnika koji se liječe od raznih vrsta ovisnosti, a ne samo od ovisnosti o drogama, kazao je bivši ovisnik i jedan od članova zajednice Gordan Markota, naglasivši kako je iz bivše Jugoslavije sve više ovisnika o kladionicama i kocki.

“U zadnje vrijeme u našu zajednicu dolaze sve manje ovisnika o drogama, a sve više ovisnika o kocki, video igricama, internetu i slično, a iz bivše Jugoslavije sve je više ovisnika o kladionicama”, kazao je Markota.

Po njegovim riječima, zajednica prima sve ovisnike bez obzira o kojoj se vrsti ovisnosti radi.

“Mi u zadnje vrijeme ovisnike i ne pitamo zbog čega su došli i o čemu su ovisni. Naša zajednica je besplatna i nas ne zanima ko je čiji sin i koje je vjeroispovijesti, odnosno apsolutno ništa. Mi samo želimo svojim primjerom pomoći ovisnicima da se izliječe i pronađu smisao u svome životu”, istakao je on.

U zajednicu Cenacolo i nije tako jednostavno ući i za sve ovisnosti proces je isti.

Najprije je potrebno biti mjesec dana u izolaciji s porodicom ili nekim ko ima autoritet nad ovisnikom. Nakon toga oni idu na razgovor u zajednicu i počinju pripreme kad se odlučuje je li ovisnik spreman ući u zajednicu.

“Mi ne želimo riskirati jer nemamo ni doktora ni tablete niti išta slična. Prvi mjesec dana svako dobije svog pratitelja, također bivšeg ovisnika, koji je s njime prvih mjesec dana da mu pomaže naviknuti se na život u zajednici”, ističe Markota.

U zajednici nema nikakve prisile, što znači da se ona može napustiti kad god ko to želi. Bivši ovisnici, od koji je jedan i Gordan smatraju da bi u zajednici bilo dobro ostati namanje oko tri godine.

Inače, članovi zajednice na ovisnost ne gledaju kao na bolest već nešto sasvim drukčije. Njih ne zanima zašto ljudi bježe u ovisnost jer je ovisnost, po njihovom mišljenju, prije svega jedan bijeg od stvarnosti i na taj način pokušavaju svima pomoći.

“Najveća pomoć je ovisniku, a to znam i iz vlastitog iskustva – živi primjer, znači kada vidiš nekog ko je bio na dnu, a danas je uspješan. Također, mi primamo i one ljude koji su depresivni, lijeni i ne vide smisao u životu. Oni dođu ovdje na nekoliko mjeseci i dožive iskustvo koje im pomogne u životu”, naglašava Markota.

Što se tiče postotka izliječenja ovisnika koji su prošli kroz zajednicu, on smatra kako su oni ovisnici koji su bili u zajednici tri ili više godina u oko 80 posto slučajeva dobro, odnosno izliječeni.

Na pitanje iz kakvih porodica ovisnici najčešće dolaze, Markota je kazao kako se u 90 posto slučajeva radi o nesređenim porodicama.

“To govorim i iz ličnog iskustva. Momci koji su došli ovdje, prije svega imaju jednu nesređenu prošlost, a i prije samog drogiranja imali su jako puno poteškoća”, istakao je on.

U zajednici Cenacolo koja ima više od od šezdeset kuća u cijelom svijetu trenutno je smješteno oko 2 000 ovisnika, s tim da se u kući u Međugorju trenutno nalazi oko 70 ovisnika, od čega najviše Talijana.

Također, u Međugorju postoji i ženska kuća, a princip za ulazak u kuću i liječenje isti je kao i za muškarce.

Važno je napomenuti kako zajednica ima i edukativni karakter jer radi na prevenciji ovisnosti. Tako će, na primjer, kuću u Međugorju danas posjetiti oko 5 000 osoba iz cijelog svijeta koje će imati prigodu slušati 30 predavanja i svjedočanstava bivših ovisnika na svim jezicima.

“Takva svjedočanstva pomažu i nama jer smo se prije bojali i vlastite sjene, a danas održavamo predavanja pred tolikom brojem ljudi”, zaključio je Markota.

Inače, na internetu postoje brojevi telefona na koje se mogu javiti svi ovisnici i njihove porodice te zatražiti pomoć od zajednice Cenacolo.

Posted by on 2013-06-25. Filed under Međugorje, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login