Sve više turista posjećuje Skakavac

Skakavac, vodopad

Skakavac, vodopad

U okviru projekta Razvoj turističke infrastrukture na prostorima zaštićenih prirodnih područja KS-a, koji je izabran na javnom pozivu Ministarstva okoliša i turizma FBiH, u toku je rekonstrukcija pješačke staze vodopad Skakavac. Projektna ideja je podržana i od Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a.

Rekreacija

– Počeli smo izgradnju i uspostavu jedne od glavnih planinsko-turističkih šetnica na prostoru Spomenika prirode Skakavac, istakla je Harita Čolaković, stručna saradnica za zaštitu prirode u JU za zaštićena prirodna područja KS-a i dodala da su unutar ovog područja prostorno-planskom dokumentacijom definisane površine namijenjene za pješačke staze koje bi služile obilasku i rekreativnim posjetama.

Staza se proteže kroz prvu i drugu zonu zaštite, te je u zavisnosti od utvrđene zone staza tretirana u dvije cjeline. Dio koji se proteže kroz drugu zaštitnu zonu bi trebao biti dovoljne širine kako bi se omogućio lakši pristup protivpožarnoj zaštiti, kao i samoodržavanje ovog dijela prostora.

– U dijelu koji se nalazi u prvoj zaštićenoj zoni i u kojem se primjenjuju stroge mjere zaštite, dozvoljen je minimalni nivo aktivnosti, odnosno isključivo uređenje pješačke staze u smislu bezbjednog pristupa vodopadu, vodeći računa i o sigurnom pristupu za invalidne osobe, istakla je Čolaković uz napomenu da planiranu trasu presijeca nekoliko potočića koji izazivaju manja plavljenja i blatnjenja trupa šetnice, te će se kanalisati, izraditi propusti ispod trupa staze, kao i kameni podzidi koji bi stabilizovali ovaj dio trase.

Montaža

Projektom je predviđena i odvodnja površinskih voda, a ostale intervencije podrazumijevaju i montažu sigurnosnih ograda na mjestima gdje je to potrebno, stabilizaciju škarpi i slično.

JU za zaštićena prirodna područja KS-a nedavno je završila i sanaciju udarnih rupa u Velikoj aleji na Ilidži, a u toku su pripreme glavnog izvedbenog projekta za konačnu i potpunu sanaciju kompletne Velike aleje koja će koštati 1.700.000 KM.

Posted by on 2017-10-12. Filed under Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login