Svečano otvorena sarajevska Vijećnica

VijećnicaRiječima dobrodošlice na šest svjetskih jezika i intoniranjem himne u izvođenju Sarajevske filharmonije, danas je počeo program svečanog otvorenja obnovljene Vijećnice u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Obraćajući se prisutnima, visoki predstavnik Evropske unije u BiH Valentin Inzko kazao je kako su svi danas ponosni građani divnog grada Sarajeva te da su danas svi tu da kažu kako im je Vijećnica pri srcu. Inzko je podsjetio na proces obnove Vijećnice, koji je trajao 18 godina, kao i na sam njen značaj i karakteristike.

“Spaljivanje knjiga u ovoj zgradi 1992. godine bio je vandalski čin, kojim je starom kontinentu oduzet jedinstven dio njegovog intelektualnog i kulturološkog naslijeđa”, istakao je Inzko.

Predivna Vijećnica je odraz BiH, zemlje koja ima posebno mjesto u svijetu, nastavio je Inzko. Njena zajednica doživjela je žestoko i bolno buđenje šovinizma, ali je ono daleko duže strpljivo i produktivno razvijalo kulturu tolerancije iz čega ostatak našeg kontinenta može učiti.

“Drage Sarajke i Sarajlije, sarajevska Vijećnica se digla iz pepela i isto tako će Bosna i Hercegovina ponovo da stoji uzdignute glave. Danas i zauvijek neka obnovljena Vijećnica bude izvor snage i inspiracije za sve one koji obnavljaju i izgrađuju suživot, zajedništvo, toleranciju te civilizaciju ljubavi kao centralne stubove ove prekrasne zemlje”, naglasio je Inzko.

Danas je veliki dan za Bosnu i Hercegovinu i njen glavni grad Sarajevo, kazao je obraćajući se prisutnima Predsjedavajući Predsjendišva BiH Bakir Izetbegović, te se zahvalio svima koji su pomogli obnovi Vijećnce u vidu donacija, kao i svima onima koji su radili na samoj njenoj restauraciji.

“Ova večer ispunjena je emocijama kao rijetko koja druga. U kolektivnoj memoriji građana Sarajeva još je živa slika buktinje koja je progutala zgradu Gradske vijećnice i neprocjenjivo knjiško blago u njoj, tog 25. i 26. augusta 1992. godine”, rekao je Izetbegović.

Sarajevo je ipak preživjelo, nastavio je Izetbegović, iako je teško ranjeno. Brojni njegovi građani, dodao je on, nisu dočekali slobodu i mir.

“Zato ovaj dan i ovu svečanost posvećujemo onima kojih danas nema s nama. Večeras nakon svega, 22 godine poslije, zajedno sa našim brojnim prijateljima obilježavamo trijumf civilizacije nad barbarstvom. Iz kozmopolitskog, evropskog, multietničkog Sarajeva šaljemo poruke mira, tolerancije i međusobnog uvažanja”, poručio je Izetbegović.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, obraćajući se na prvom prijemu koji organizuje u svečanoj sali Vijećnice, podsjetio je kako je danas Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, dodavši da su se evropske zemlje i narodi ujedinili u ovoj pobjedi i u temelj svoje budućnosti postavili nove vrijednosti.

“Danas svečano otvarajući sarajevsku Vijećnicu, potvrđujemo da su se te evropske vrijednosti objedinile na njoj, da su dobile još jednu dimenziju i formu, a to je njena raskošna ljepota. Otvarajući Vijećnicu nakon 18 godina obnove, vraćamo je, ustvari, njenim građanima u onom obliku i sjaju u kome su je oni izgradili prije 120 godina”, istakao je Komšić.

Paljenje i uništavanje Vijećnice je bio zločinački čin proveden pod opsadom grada koja je trajala preko 1400 dana, rekao je Komšić.

“Naša Vijećnica je simbol naše snage da prevladamo prošlost i naše želje za drugačijom i ljepšom budućnošću. Tu budućnost želimo graditi sa svima koji su u stanju suočiti se sa prošlošću onako kako se ovo prelijepo zdanje suočilo sa njom”, poručio je Komšić.

Na svečanom otvorenju gradonačelnik Ivo Komšić uručio je plaketu “Zlatni grb grada Sarajeva“ i unikatni suvenir Vijećnice u srebru brojnim prijateljima i donatorima koji su svojom materijalnom podrškom pomogli obnovu ovog veleljepnog zdanja.

Izrazivši veliko zadovoljstvo što se 9. maj Dan Evrope obilježava u Vijećnici, specijalni predstavnik Evropske Unije u BiH Peter Sorensen kazao je kako je ona simbol arhitektonske vizije, učenja, institucionalne memorije, zanatskog umijeća i izdržljivosti građana Sarajeva.

“Vraćanje ovog dragulja gradu, Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu, predstavlja trajnu poruku solidarnosti građana EU sa građanima BiH, a posebno gradom Sarajevom. Zaštita kulturne baštine od ključne je važnosti za sve nas, ona nam daje osjećaj pripadnosti, obogaćuje društva i zajednice te promovira uzajamno poštovanje i razumjevanje. Imajući u vidu nedavnu prošlost BiH zaštita njene kulturne baštine ima istinsku ulogu u podršci izgradnje povjerenja i pomirenja”, kazao je Sorensen.

Svečanom otvorenju obnovljene Vijećnice prisustvovalo je više stotina visokih zvaničnika, predstavnika političkog, vjerskog, javnog, kulturnog i umjetničkog života u BiH, kao i brojni predstavnici i članovi dipolmatskog kora.

Posted by on 2014-05-09. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login