Svečano otvorene 30. Olimpijske igre u Londonu

Olimpijske igre, London

Olimpijske igre u Londonu

Svečano su otvorene Olimpijske igre u Londonu. Ceremoniju, u kojoj je sudjelovalo 15.000 dobrovoljaca, a koja je trajala tri sata, na stadionu je gledalo 62.000 ljudi, a diljem svijeta oko milijardu ljudi.
U svečanost je uloženo 36 miliona eura. Po dolasku britanske kraljice Elizbete Druge na stadion, uvodne govore održali su predsjednik Olimpijskog komiteta Jacques Rogg i predsjednik Organizacionog odbora Igara bivši atletičar Sebastian Coe.

Uslijedio je defile sportista svih zemalja, po abecednom redu. U čast postojbine Igara, prva je stadionom prošla reprezentacija Grčke, a domaćni, Britanci na stadion su ušli posljednji. Zastavu Bosne i Hercegovine na ceremoniji svečanog otvaranja nosio je džudista Amel Mekić, europski prvak iz 2011. godine. Uz njega bili su plivači Ensar Hajder i Ivana Ninković, atletičari Kemal Mešić i Lucija Kimani i strijelac Nedžad Fazlija, te njihovi treneri i članovi olimpijskog tima BiH.

Olimpijske igre, London, Amel Mekić

Olimpijske igre, London, Amel Mekić

Britanci su tokom prigodnog programa otvaranja na spektakularan način pokazali promjenu svoje zemlje od idile seoskih kućica u srednjem vijeku, preko industrijske revolucije, kolonizacije, svjetskih ratova do suvremenosti.

U “drugom činu” svečanosti otvaranja Britanci su pokazali najutjecajnije likove dječje književnosti koje su stvorili njihovi autori među kojima su Petar Pan, Harry Potter, Mary Poppins i Winny the Pooh. Svoje mjesto u svečanosti otvaranja pronašli su i ikone britanske filmske industrije James Bond i Mr. Bean. Tako je Daniel Craig u ulozi Jamesa Bonda helikopterom prevezao kraljicu iz Buckinghamske palače do stadiona, dok se Rowan Atkinson kao Mr. Bean pridružio Londonskoj filharmoniji u izvedbi teme iz filma “Vatrene kočije”.

Posted by on 2012-07-28. Filed under Olimpijske igre, Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login