Švedska: Dosta je suficita

ŠvedskaŠvedska ljevičarska vlada je saopštila da namjerava da ukine cilj budžetskog suficita, kojeg brojni kritičari smatraju zastarjelom mjerom.

Cilj da u svakom poslovnom ciklusu bude ostvaren budžetski suficit od 1,0 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) uvele su socijal-demokrate 1997. da se budućim generacijama umanji teret koji nastaje zbog starenja stanovništva, prenosi agencija France press.

Nakon što je Švedska zaradila reputaciju kao fiskalno uspješna zemlja, vladajuća koalicija navodi da je vrijeme da se razmotri cilj budžetskog suficita.

“Ideja nikada nije bila da javni sektor zauvijek bilježi budžetski suficit”, rekli su za dnevnik Dagens Niheter premijer Stefan Lofven i ministrica financija Magdalena Anderson, dodajući da su financijskim vlastima naložili da razmotre uravnoteženje budžeta i druge alternative.

“Na duži rok, potrebno je stvoriti prostor za prijeko potrebne javne investicije u infrastrukturu, stanove, prilagođavanje klimatskim promjenama, istraživanje i obrazovanje”, dodali su oni.

Anderson je optužila svog centralno-desničarskog prethodnika da je ostavio prazne budžetske kofere nakon rezanja poreza, onemogućivši nove javne investicije.

“Budžetski suficit je godinama igrao važnu ulogu. To više nije tako. Svijet sada izgleda drugačije nego kada je taj cilj uveden, tada smo imali veliki javni dug, a sada je on među najnižim u Evropi”, rekao je za France press ekonomista SEB banke Klas Eklund.

Švedski BDP, koji bi prema prognozi tamošnje centralne banke ove godine trebalo da dostigne 2,7 posto i niske kamatne stope omogućit će Helsinkiju da u 2015. smanji javni dug 0,5 posto.

Posted by on 2015-03-04. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login