Švedska: Otvoren “Muzej neuspjeha”

Museum of failure

Museum of failure

Zeleni kečap? Colgate smrznuta lazanja? Prevoditelj psa? Kako vam ovo zvuči?
Ne morate biti stručni da zaključite da ove inovacije nisu uspješne. Zbog toga su one navedene, zajedno još sa šezdeset drugih zvijezda u Helsinborgu u Švedskoj, u novom Muzeju uspjeha, čudesnoj paradi neuspjelih proizvoda iz minulih godina. Muzej je zamisao 43-odišnjeg kustosa i kliničkog psihologa Samuel Westa.

“O inovacijama znamo da 80 do 90 posto svih projekata ne uspije, ali vi nikada ne čitate o njima, pa ako nešto možemo naučiti o neuspjehu možemo upravo naučiti iz ovakvih proizvoda. Ali da bi razgovarali o njima trebate ih vidjeti”, kaže kustos West.

Jeste li za Coca-Cola kafu ili kolonjsku vodu Harley Davidson?

Mnogi istaknuti proizvodi pokazuju kako su firme pokušale da prošire svoj brend i pomaknu se od onoga u čemu su tradicionalno poznati. Tako su među proizvodima i Coca-Cola black coffee kao i Pepsi Cristal, piće bistre vode. Tu je i ikona motociklističkih proizvođača Harley Davidson koji je sredinom 90-ih pokušao pokrenuti kolekciju kolonjske vode.

“Pokrenuli su ovaj brend kolonjske vode ali su ga njihovi obožavatelji odmah zamrzili. Imali su i božićne ukrase, barbi lutke, i druge stvari sa logotipom Harley Davidsona, ali to je za obožavatelje njihovih motora bila vrsta trivilizacije, te ti proizvodi nisu doživjeli popularnost.“

U muzeju se nalazi i pojednostavljena verzija monopola, gdje su igraće kartice i papirnate bilješke ukrašene likom sadašnjem američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Trumpov monopol za glupane

“To je totalno neuspjela igrica. Toliko je pojednostavljena da bi se reklo da je i glupi ljudi mogu igrati, a također je užasno dosadna, puna Trumpovog logotipa i njegovih slika u novcu, anegdota i priča kako je Trump uspješan. Igra je strašna”, smatra umjetnik Nicolai De Gier.

Mnoge firme, od kojih su neke vlasnici izložbenih predmeta, ne žele imati ništa sa ovom kolekcijom, te su odbile donirati svoje proizvode. Uprkos tome iz muzeja kažu kako su neke od njih rezervirale velike grupne izlete za posjetu izložbi, vjerovatno želeći učiti iz prošlih grešaka.

Posted by on 2017-06-06. Filed under Magazin, Uspjeh & Karijera. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login