Švedska priznala nezavisnu državu Palestinu

Palestina

Palestina

Šefica švedske diplomatije Margot Wallstroem izjavila je da je njena vlada u četvrtak dekretom priznala Palestinsku državu i tako je Švedska postala prva zapadna zemlja u Evropskoj uniji koja je donijela ovakvu odluku.

Danas je vlada donijela odluku da prizna Palestinsku državu. To je važan korak koji potvrđuje pravo Palestinaca na samoodređenje,  navodi se izjava ministrice u članku objavljenom u dnevnom listu Dagens Nyheter.

“Vlada smatra da su ispunjeni kriteriji međunarodnog prava za priznavanje palestinske države: jedan teritorij, “iako bez utvrđenih granica”, jedan narod i jedna vlada”, dodala je ministrica.

“Nadamo se da ovo pokazuje put drugima”, kazala je Wallstroem.

Prema podacima agencije AFP, najmanje 112 zemalja je priznalo Palestinsku državu.

Palestinske vlasti navode da su njihovu državu priznale 134 zemlje, od kojih je sedam članica Evropske unije koje su je priznale prije ulaska u EU, a to su Republika Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunija, Malta i Kipar.

ABAS: ISTORIJSKA ODLUKA ŠVEĐANA O PRIZNAVANJU PALESTINE

Palestinski predsjednik Mahmud Abas izjavio je danas da je najavljena odluka Švedske o priznavanju Palestine “istorijska”. Abasov portparol rekao je da palestinski predsjednik smatra da je ta odluka “hrabra i istorijska”.

Konflikt na palestinskim teritorijama je jedan od najdužih i najkrvavijih u istoriji, a Palestinci decenijama zahtijevaju autonomiju od Izraela.

Švedski potez bi mogao motivirati i druge zemlje na priznanje Palestine, prenose agencije.

Posted by on 2014-10-31. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login