Švedska protjeruje najstariju izbjeglicu, slijepu ženu iz Afganistana

Švedska agencija za migracije odbila je zahtjev za azil i naložila deportaciju 106-godišnje slijepe žene iz Afganistana koja se smatra najstarijom izbjeglicom na svijetu, prenosi list Dayli Sabah.

izbjeglice

izbjeglice

Bibikal Uzbek već godinu dana živi u regionu Jetaland, na jugu Švedske, čekajući odluku o dobijanju azila, prenosi švedska državna televizija.

Uzbek ima pravo žalbe na odluku švedskih vlasti u kojoj se navodi da je provincija Kunduz, poprište sukoba afganistanskih snaga i talibana, bezbjedna za povratak.

Njena porodica je prošle godine stigla u Hrvatsku, gdje je policija uvidom u dokumentaciju utvrdila da Uzbek ima 105 godina.

Žena je najprije primjećena u izbjegličkom kampu Opatovac, na granici sa Srbijom, odakle su je članovi porodice na nosilima prenijeli do Švedske.

Hiljade ljudi je raseljeno iz afganistanske provincije Kunduz zbog žestokih sukoba afganistanskih sigurnosnih snaga i talibana, prenosi Beta.

Posted by on 2017-08-22. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login