Švedska sa blizu 4 miliona KM podržala traženje i identifikaciju nestalih osoba u BiH

ICMP, nestaliAmbasada Kraljevine Švedske potpisala je sa Međunarodnom komisijom za nestale (ICMP) sporazum o finansiranju ICMP-ovog programa Zapadni Balkan 2014. – 2016. u iznosu od 1,9 miliona eura.

Švedska je donator ICMP-a još od 2002. godine, od kada doprinosi radu ove organizacije u regionu.

“Rad ICMP-a na Zapadnom Balkanu je važan za budućnost Bosne i Hercegovine, i to kroz podršku pravnim, operativnim i institucionalnim kapacitetima a sve kako bi se pitanje nestalih osoba efikasnije riješilo”, kazala je Marie Bergström, savjetnica u ambasadi Švedske.

U okviru podrške koju pruža zemljama zapadnog Balkana, Švedska ostaje posvećena rješavanju pitanja nestalih osoba. ICMP će u programu za period 2014-2016. godine nastaviti pružati podršku koja je zemljama u regiji neophodna za rješavanje pitanja nestalih.

“Radi se o namjenskom i značajnom doprinosu, koji ICMP-u omogućuje nastavak ključnih aktivnosti na zapadnom Balkanu te odražava konstruktivan odnos između ICMP-a i Švedske”, rekla je Kathryne Bomberger, generalna direktorica ICMP-a tokom ceremonije potpisivanja upriličene u ICMP-ovom sjedištu u Sarajevu.

Zahvaljujući švedskoj finansijskoj podršci, ICMP će nastaviti podržavati vlasti u osnivanju Zavoda za sudsku medicinu u Federaciji Bosne i Hercegovine, kako bi se osiguralo blagovremeno izvođenje forenzičkih aktivnosti u skladu sa najboljim iskustvima.

ICMP će biti u mogućnosti i dalje pomagati vlastima u procesu pregleda slučajeva koji su smješteni u mrtvačnicama u BiH, kroz aktivnosti popisa, antropoloških pregleda, analize DNK i pravilnog vođenja slučajeva.

ICMP nastavlja raditi i na razvoju kapaciteta udruženja porodica nestalih osoba, kako bi ostvarili pristup pravdi i informacijama. Zagovaračke aktivnosti Regionalne koordinacije – jedine multietničke organizacije civilnog društva koja okuplja udruženja porodica nestalih osoba iz zapadnog Balkana – također su podržane kroz ovaj grant.

 

Posted by on 2014-11-22. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login