Švicarci izglasali ukidanje nuklearnih centrala

nuklearnaŠvicarski glasači podržali su na referendumu novi zakon o energetici prema kojem bi se nuklearne centrale postepeno zamijenile energijom iz obnovljivih izvora.

Više od 58 posto Švicaraca glasalo je u nedjelju za zakon o ekološkim izvorima energije, prenosi agencija Beta.

Novi prijedlog zakona trebao bi stimulirati obnovljive izvore energije: vodu, vjetar, sunce, geotermalne izvore i biomasu.

Vladina energetska strategija ima cilj da se do 2050. godine zatvori i demontira pet nuklearnih reaktora, koji proizvode blizu trećine struje u Švicarskoj, jer se njihov “životni vijek” bliži kraju.

Po tom planu, prosječna potrošnja energije po osobi do 2020. godine bila bi smanjena za 16 posto, a do 2035. godine za 43 posto.

Projekt revizije zakona o energetici rezultat je procesa koji je počeo nakon nesreće u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushima u martu 2011. godine.

U Parlamentu prijedlog ne podržava jedino najveća stranka, Švicarska narodna partija, koja je i zahtijevala referendum.

Oni tvrde da bi prelazak na druge oblike snabdijevanja bio preskup, da bi ugrozio snabdijevanje Švicarske energijom i “unakazio” netaknutu prirodu novim vjetroturbinama i solarnim panelima.

U kampanji protiv plana ta partija navodila je da bi provođenje tog plana koštalo 200 milijardi franaka (366 milijardi eura) do 2050. godine.

Švicarci su u novembru prošle godine odbacili prijedlog da se ubrza zatvaranje nuklearnih elektrana i da tri od pet reaktora budu isključeni već ove godine.

Posted by on 2017-05-23. Filed under Ekologija, Magazin, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login