Švicarci izlaze na referendumu o smanjenju plata bogatašima

ŠvicarskaNa referendumu koji se održava u Švicarskoj građani će odlučiti o visini plata bogataša u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Stanovnici Švicarske će odlučivati da li će visina menadžerskih plata biti ograničena na maksimalni iznos koji bi bio 12 puta viši od minimalne mjesečne zarade u određenoj kompaniji.

Inicijativa “1:12 za fair play” potekla je od predstavnika podmlatka Socijalističe partije koja je prikupila 100.000 potrebnih potpisa za organizovanje referenduma.

Potrebna je prosta većina glasova na referendumu kako bi plaće menadžera bile smanjene i upisane u ustav zemlje.

Inače, cilj referenduma je da se spriječi da neko u jednoj firmi zaradi više mjesečno nego neko u cijeloj godini.

Socijalisti u toj bogatoj evropskoj zemlji smatraju da je bogatstvo u zemlji vrlo neravnopravno raspoređeno.

Ipak, rezultati najnovijih anketa u zemlji pokazuju da inicijativa vjerovatno neće biti prihvaćena na referndumu jer su velike firme pokrenule kampanju u kojoj upozoravaju da bi prihvatanje inicijative moglo izazvati odliv kapitala iz Švicarske.

Inače, švicarske firme svoje menadžere trenutno plaćaju više od bilo koje druge evropske države.

Primjerice, u kompaniji Nesttle, najviša plata je 188 puta veća od najniže, dok je prije 30 godina taj odnos u prosjeku bio samo jedan prema šest.

Posted by on 2013-11-24. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login