Švicarci pokrenuli istragu protiv Seppa Blattera

FIFA, Sepp Blatter

FIFA, Sepp Blatter

Švicarske vlasti sumnjiče Blattera za kriminal u slučajevima potpisivanja ugovora o TV pravima s Jackom Warnerom, a istražuju i sumnjivu isplatu Michelu Platiniju.

Švicarsko državno tužiteljstvo otvorilo je kriminalni postupak protiv Seppa Blattera, a izvanrednu vijest donosi BBC. Samo nekoliko sati prije objave ove informacije FIFA je otkazala današnju konferenciju za novinare koju je trebala održati u Zürichu. Na njoj je trebao biti i još aktuelni predsjednik Blatter, no on je morao na ispitivanje.

Sumnjivi ugovori i isplata Platiniju

Švicarski državni tužitelj potvrdio je otvaranje istrage protiv dugogodišnjeg vladara svjetskog nogometa Seppa Blattera zbog ugovora o televizijskim pravima s bivšim potpredsjednikom FIFA-e Jackom Warnerom iz 2005. godine.

I ne samo to. Blattera istražuju i u slučaju sumnjive isplate 2011. godine predsjedniku UEFA-e Michelu Platiniju u iznosu od dva miliona švicarskih franaka.

Ko je Jack Warner?

Jack Warner bivši je potpredsjednik FIFA-e. Uhapsili su ga nakon akcije švicarske i američke policije, potom pustili uz jamčevinu pa izdali Interpolovu tjeralicu za njim.

Warner je samo jedan od visokih čelnika FIFA-e koje sumnjiče za pranje novca, reketarenje, mito i pronevjeru više od 100 miliona dolara u posljednjih 25 godina, kao i za mito u zamjenu za davanje domaćinstva SP-a.

Posted by on 2015-09-26. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login