Švicarska će odgovarati u Sudu UN-a zbog zabrane gradnje minareta

Minaret džamije

Minaret džamije

Zbog odluke o zabrani gradnje minareta Švicarska će odgovarati u Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda (UN). Zabrana gradnje minareta je “iskazivanje islamofobije što je jasno kršenje međunarodnih obaveza u području ljudskih prava i sloboda vjeroispovijesti”, stoji u nacrtu koji upravo razmatraju muslimanske i afričke države.

Nacrt rezolucije trebao bi biti podnesen Vijeću za ljudska prava koje održava plenarno zasjedanje do 26. marta. Na referendumu 29. novembra 2009., se 57,5 posto Švicaraca izjasnilo za reformu
Ustava kojom se zabranjuje gradnja minareta.

Arapski parlament, tijelo Arapske lige pozvalo je Švicarce da “još jednom razmotre tu pogrešnu odluku”.

Zbog te zabrane krajem februara libijski vođa Moamer Gadafi pozvao je u sveti rat (džihad) protiv Švicarske. I Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu primio je tužbu u kojoj stoji da švicarska zabrana krši članke Evropske konvencije o ljudskim pravima koja jamči slobodu mišljenja i vjeroispovijesti i pravo na nediskriminaciju, prenosi Hina.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-11. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login