Švicarska izbjegla recesiju, bdp porastao 1,2 posto

ŠvicarskaBruto domaći proizvod (BDP) Švicarske u drugom tromjesečju ove godine porastao je 1,2 posto u odnosu na isti period prošle. BDP je u poređenju sa prvim kvartalom bio veći 0,2 posto, što znači da je ta zemlja izbjegla recesiju koju su neki analitičari najaviljivali.

U prvom kvartalu, BDP je pao 0,2 posto, pa je više ekonomskih stručnjaka ocijenilo da postoji mogućnost recesije na nivou prvih šest mjeseci godine, zbog jake domaće valute, prenosi Capital.ba. “Iako je Švicarska izbjegla recesiju, efekti snažnog franka su se ipak značajno osjetili, u smislu usporavanja privrednog rasta”, rekao je šef direkcije za ekonomsku politiku pri Državnom sekretarijatu za ekonomiju (SECO)

Trgovinski bilans Švicarske je u drugom kvartalu dao pozitivni impuls rastu, zbog pada uvoza i blagog rasta izvoza, od 0,5 posto, poslije izvjesnog smanjenja u prvom kvartalu, čemu je najviše doprinijela industrija satova, precizne mehanike, kao i hemijsko-farmaceutska branša. Suprotno, bilans usluga negativno je uticao na stopu rasta BDP-a u istom periodu

Potrošnja domaćinstava dala je podršku BDP-u, zabilježivši rast od 0,3 posto u prvoj polovini godine. Najviše se trošilo na zdravlje, prehrambene proizvode, odjeću i obuću, komunikacije, saobraćaj, kao i na zabavu i kulturu. I javna potrošnja bila je u porastu i to po stopi od 0,2 posto u drugom kvartalu. Investicije u opremu povećane su 1,5 posto, u građevinarstvo 0,1 posto, poslije pada u prvom kvartalu tekuće godine.

Posted by on 2015-09-02. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login