Švicarski Cirih je najskuplji grad na svijetu

Zurich

Zürich

Prema studiji Švicarske banke UBS najskuplji grad na svijetu je Cirih, zatim Oslo i Tokio, dok je Beč zauzeo 17. mjesto, saopćio je Compress Sarajevo.

Poređene su potrošačke korpe s 122 namirnice. Studija banke pokazuje da je primjerice za jedan Big Mac u Tokiju potrebno raditi devet minuta, u Nairobiju 81 minutu, a u Beču 14 minuta.

Ko radi u Cirihu, može kupiti iPhone 4S već nakon 22 radna sata, dok je u Manili potrebno raditi 20 puta duže. U Beču se u ovom slučaju mora raditi 45,5 sati.

Najveće bruto plate se isplaćuju u Cirihu, Ženevi i Kopenhagenu. Beč je sa 61,2 posto nivoa plate u Cirihu zauzeo 17. mjesto. U Cirihu plata i vrijedi najviše. Sa platom neto satnice može se kupiti najviše namirnica.

Ljudi u Africi, Aziji, na Bliskom Istoku i u Južnoj Americi sa više od 2.000 sati rade najduže. Zaposlenici u zapadnoj Evropi uživaju u najkraćem radnom vremenu i najvećem broju plaćenih radnih dana u vrijeme odmora.

U Meksiku je dozvoljeno šest dana odmora godišnje, u Sao Paulu i Riu de Janeiru u prosjeku 30 dana. U istočnoj Evropi su kako cijene namirnica tako i plate niže nego u zapadnoj Evropi. Cijene su u prosjeku 36 posto ispod zapadnogveropskog nivoa.

Zaposlenici u zapadnoj Evropi međutim u prosjeku dobijaju 3,5 puta više plate, čime je razlika u nivou cijena i više nego kompenzirana.

Posted by on 2012-09-21. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login