Svijet i hrana: Skupo i nedovoljno

Jacques Diouf

Jacques Diouf

Cijene hrane u svijetu su trenutno niže nego za vrijeme krize 2007. i 2008. godine.  Tih godina u Keniji, a i u 30-ak  drugih zemalja, su izbile pobune i nemiri jer  ljudi nisu mogli priuštiti hranu zbog visokih cijena.

Stručnjaci kažu da su rekordno visoke cijene energije, rastući zahtjevi za biološkim gorivom, male rezerve žitarica i nepovoljne vremenske okolnosti u zemljama proizvođačima uzrokovale porast cijena hrane početkom 2007. godine.

Kao odgovor na visoke cijene, veliki svjetski proizvođači i izvoznici su povećali proizvodnju. No, samo to nije dovoljno. Direktor Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) Jacques Diouf ukazuje na činjenicu  da farmeri u nekim od najnerazvijenijih zemalja daleko zaostaju za onima iz razvijenih: “I ti farmeri su iz zemalja u kojima smo imali pobune.”

Cijene hrane i dalje ostaju visoke u mnogim zemljama u razvoju i zbog toga  gospodin Diouf upozorava da bi se mogla ponoviti kriza od prije tri godine. Cijene energije još uvijek nisu na razini na kojoj su bile prije krize, a ogromne količine kukuruza i dalje se koriste za proizvodnju bio-goriva.  Osim povećanja  zaliha žitarica, nije došlo do drugih bitnih promjena, ističe gospodin Diouf:

“Sve što je dovelo do prethodne krize još uvijek  je tu, nije se promijenilo. Stoga, ako budemo imali problema sa poplavama i sušama u zemljama izvoznicama, što se nadam da nećemo imati, opet ćemo ući u krizu.”

Stručnjaci ukazuju na činjenicu  da do poplava, suša i drugih ekstremnih  vremenskih  uvjeta dolazi sve češće usljed globalnih klimatskih promjena. Nepovoljna okolnost je i porast stanovništva. Očekuje se da će broj stanovnika na zemlji biti  50 odsto veći do 2050. godine, da će  doseći devet milijardi. Broj stanovnika će najviše rasti u zemljama u razvoju.

Gospodin Diouf, u tom kontekstu,  kažu da mnoge nacije ne ulažu dovoljno u zemljoradnju. Prošlog  ljeta na samitu najviših predstavnika G-8,  industrijski najrazvijenih zemalja održanom u Italiji, obećane su donacije od  20 milijardi dolara kao pomoć zemljama u razvoju da povećaju poljoprivrednu proizvodnju  i zalihe hrane.

“Sve što je obećano još uvijek nije ispunjeno. Zbog toga smo još uvijek na istome” – kaže gospodin Diouf.

Poljoprivrednicima i  farmerima u mnogim zemljama u razvoju potrebneno je ono osnovno,  sistemi za navodnjavanje, bolja skladišta, pomoć u gnojivima i visokokvalitetnim sjemenima kako bi unaprijedili proizvodnju.  Bez ulaganja u te osnovne poluge veće proizvodnje gospodin Diouf tvrdi da će stabilnosti u mnogim zemljama  prijetiti  krize hrane, gladi i nemira stanovništva.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-06. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login