Svjetska banka: BiH najlošija zemlja za poslovanje u Evropi

euroPrema Godišnjem izvještaju o poslovanju pripremljenom za 2015. godinu (Ease of doing business), koji su pripremili eksperti grupe Svjetske banke, najlošije uvjete za poslovanje u Evropi ima Bosna i Hercegovina, dok je najbolje plasirana zemlja regiona na ovoj listi Makedonija.

Prema ovom istraživanju, u kojem je analizirano 189 zemalja svijeta, od zemalja regiona, najbolje uvjete za poslovanje, odnosno vođenje biznisa, ima Makedonija koja se nalazi na 30. mjestu. Nakon Makedonije slijede Crna Gora, koja je rangirana na 36. mjestu, Slovenija 51, Hrvatska 65, Albanija 68. i Kosovo na 75. mjestu.

Iz regiona Balkana najlošije su pozicionirane Srbija, koja se nalazi na 91. mjestu, te Bosna i Hercegovina koja je na 107. mjestu liste.

Bosna i Hercegovina je najlošija zemlja za poslovanje u Evropi, a slijedi je Ukrajina koja je na 96. poziciji u izvještaju grupe Svjetske banke pripremljenom za 2015. godinu.

Od zemalja iz šireg regiona Balkana, Slovačka je na 37. mjestu, Bugarska odmah iza nje, Rumunija je 48, Mađarska 54, Turska 55. i Grčka koja se nalzi na 61. poziciji pomenute liste.

Prema ovom izvještaju, najbolja zemlja za poslovanje u svijetu je Singapur, kojeg prate Novi Zeland, Hong Kong, Danska, Južna Koreja, Norveška, SAD, Velika Britanija, Finska i Australija.

Osim toga, od 20 najbolje rangiranih zemalja u ovom izvještaju, njih 10 su evropske, a pet je azijskih.

S druge strane, najlošije rangirane zemlje na listi za poslovanje su Eritreja, Libija, Centralnoafrička Republika, Južni Sudan, Čad, Kongo, Afganistan, Venecuela, Angola, Haiti i Gvineja.

Izvještaj Svjetske banke je sastavljen na osnovu kvantitativnih indikatora kao što su pokretanje biznisa, izdavanje dozvole za izgradnju, dozvola za električnu energiju, registrovanje imovine, uzimanje kredita, zaštita manjinskih investitora, plaćanje poreza, prekogranično trgovanje, provođenje ugovora i rješavanje nelikvidnosti.

Posted by on 2014-10-30. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login