Svjetska premijera rumunjskog filma ‘Meda ili ne tako sjajna strana stvari’

Meda ili ne tako sjajna strana stvari

Meda ili ne tako sjajna strana stvari

“Meda ili ne tako sjajna strana stvari” reditelja Emanuela Parvua naziv je rumunjskog filma koji je danas na press projekciji u Narodnom pozorištu zabilježio svjetsku premijeru, u okviru Takmičarskog programa – igrani film 23. Sarajevo Film Festivala.

Parvuov igrani prvijenac donosi tešku emotivnu priču čija je radnja smještena u jedno rumunjsko selo, prilično zaklonjeno od civilizacije. Glavni lik, drvosječa Doru, nakon smrti supruge ulazi u borbu za skrbništvo nad Medom, kojoj je bila surogat majka proteklih osam godina.

Njegova situacija je iznimno teška i ispresijecana teškom finansijskom pozicijom, borbom za svakodnevno preživljavanje, nepremostivom i komplikovanom birokratijom te u konačnici borbom za tinejdžerku Medu kojoj prijeti ponovni povratak u sirotište.

Uloge tumače Serban Pavlu, Adrian Titieni, Florin Zamfirescu, Costel Cascaval i Ion Sapdaru.

Reditelj i scenarista Emanuel Parvu istaknuo je na konferenciji za medije nakon projekcije da je riječ o ličnoj priči, ne njegovoj već iz najbližeg kruga njegovih prijatelja. Navodi da je gledao kroz kakve emotivne faze prolaze u borbi za dijete te s kakvom se zamršenom birokratijom u tom procesu susreću.

– Gledao sam takve priče iz bliskog prijateljskog kruga, gledao u kakvim se okolnostima to dešava i emocije kroz koje prolaze. Psihološki put u tome je jako težak i komplikovan. U filmu je teško odrediti moralnu stranu priče, varljivo je ko je tu dobar a ko loš čovjek – kazao je on.

Podvlačeći da ne voli klišeje, Parvu naglašava da nije želio pokazati očite emocije kod glavnog karaktera – njegova česta šutnja odraz je njegovog bijesa i dubokih emocija.

– Želio sam ostaviti publici na razmišljanje, a ujedno pokazati koliko duboka ljubav može biti prema djetetu, čak i kada ono nije vlastito – ustvrdio je.

Priča je, ističe on, bila završena još prije tri godine, ali u nedostatku novca za film priču je morao smjestiti na selo i prilagoditi je tamošnjem životu.

Glumica Ana Radu, koja tumači lik Mede, ističe da se tokom snimanja osjećala jako ugodno sa starijim kolegama jer su joj pružili podršku i povjerenje.

– Osjećala sam se kao da sam s porodicom i da sve možemo zajedno uraditi. Svi su divni ljudi i od njih sam jako puno naučila, a na tome sam im jako zahvalna – naglasila je.

Glumac Serban Pavlu izdvaja da je sa rediteljem, koji mu je prvenstveno kolega na glumačkoj sceni, veliki prijatelj s kojim je zajedno glumio u mnogim projektima, te da je to u načinu komunikacije olakšalo rad na filmu.

Ostvarenje “Meda ili ne tako sjajna strana stvari” na zvaničnom je programu večeras u Narodnom pozorištu.

Posted by on 2017-08-15. Filed under Kultura, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login