Svjetske potrebe za energijom 2040. porast će za 35 posto

naftaPotrebe za energijom u 2040. godini povećat će se za 35 posto, nafta će ostati energent broj jedan, zemni gas će biti korišten u većoj mjeri, navodi se u ExxonMobilovoj analizi “Energetska perspektiva 2015: Pogled na 2040”, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovakva očekivanja ExxonMobile temelji na rastućim ekonomijama pojedinih zemalja, kao i na očekivanju da će svjetska populacija 2040. godine dodatno porasti za dvije milijarde.

Pretpostavlja se da će se potrebe za naftom tada povećati za 30 posto, a sama nafta tada će podmirivati tri četvrtine svjetskih potreba za energijom. Izvoz nafte zemalja Sjeverne Amerike će biti veći nego izvoz Rusije i područja kaspijskog bazena.

Za Azijsko-pacifičko područje u 2040. godini predviđa se rast uvoza nafte za 80 posto, 170 posto kada je riječ o zemnom gasu. Očekuje se da će to područje tada biti najveći uvoznik prirodnog gasa.

S obzirom da zemni gas ima najnižu emisiju ispušni gasova očekuje se da će on biti energent sa najbrže rastućom potrošnjom. Godine 2040. eksploatacija zemnog gasa povećat će se četiri puta.

Tri puta veća trgovina se očekuje i pri tečnom prirodnom gasu. Osim toga 2040. korištenje zemnog gasa preći će procent korištenja uglja.

Kina i Azijsko-pacifičko tržište okrenut će se nuklearnoj energiji zbog sve većeg ekonomskog rasta. U tom sektoru očekuje se rast od 75 posto.

Vjetar, sunce i drugi izvori obnovljive energije 2040. godine podmirivat će 15 posto svjetskih energetskih potreba, prenosi Anadolu Agency.

Posted by on 2014-12-16. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login