Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

AIDS, HIVSvjetski je dan borbe protiv AIDS-a i prilika da se upozori javnost na važnost prevencije zaraze HIV-om s kojom, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu živi više od 35 miliona ljudi.

Prilika je to da se pokaže i solidarnost prema oboljelima, te utječe na smanjenje stigme i diskriminacije zaraženih HIV-om (virusom humane imunodeficijencije).

Od prvog slučaja zaraze 1985. godine do danas u Hrvatskoj su registrirane 1102 osobe zaražene HIV-om. Od AIDS-a je pak oboljelo 420 osoba, a 176 je umrlo od te bolesti.

Hrvatska je i dalje zemlja s niskim rizikom, s 12 novootkrivenih osoba godišnje na milijun stanovnika. Oboljevanje od AIDS-a je u stagnaciji, a smrtnost u laganom padu, ističu iz hrvatskog Ministarstva zdravlja

Godišnje se u Hrvatskoj otkrije oko 60 osoba s HIV infekcijom, u čemu se bilježi lagani porast. No, do njega je dijelom došlo zbog otvaranja savjetovališta za anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV u zavodima za javno zdravstvo i Klinici za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” u Zagrebu, gdje je testiranje prošlo više od 11 hiljada pacijenata.

Među oboljelima i dalje dominiraju muškarci (85 posto). Dominantni put prijenosa infekcije je spolni odnos dvaju muškaraca (56,1 posto HIV inficiranih). Rizik povećava veliki broj spolnih partnera, seksualni odnosi s nepoznatim osobama i onima koji naplaćuju seksualne usluge. Stalni partneri osoba pod povećanim rizikom i sami imaju veću vjerovatnost oboljenja (10,4 posto HIV inficiranih).

Posted by on 2013-12-01. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login