Svjetski dan borbe protiv raka dojke

Dan narcisa je svjetski dan borbe protiv raka dojke, koji se tradicionalno obilježava posljednje subote u martu.

dan borbe protiv raka dojkeFondacija “Sanela Režepagić” poziva građana Sarajeva da u subotu, 29. marta u što većem broju dođu na plato ispred Katedrale, uzmu učešće u humanitarnoj akciji Dan narcisa i uključe se u sveopću borbu protiv pošasti – raka dojke.

To je  humanitarna akcija u kojoj se toga dana prodaju narcisi – cvijet koji simbolizira buđenje života i nade, saopćeno je iz Fondacije “Sanela Režepagić”.

Ovu manifestaciju godinama podržava ova fondacija, a prikupljena sredstva od prodaje narcisa namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

Fondacija “Sanela Redžepagić” kontinuirano provodi kampanju o širenju svijesti o prevenciji raka dojjke, te je u tom pravcu podijeljeno više od 70 hiljada prepoznatljive afiše, koja će se i u ovoj akciji dijeliti.

Sve više žena obolijeva od ove bolesti, te se u BiH godišnje evidentira oko dvije hiljade oboljelih od raka dojke, a oko sedam stotina ih i umre, i to u najvećem broju zbog otkrivanja bolesti u podmaklom stadiju.

Da ova bolest poprima velike razmjere ilustruju i podaci da u zemljama EU svaka dva minuta obolijeva jedna žena, a svakih šest minuta i umire, što je zabrinjavajuće, navodi se u saopćenju.

Posted by on 2014-03-29. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login