Svjetski dan lozinki, najpopularnija je 123456

Pravilno kreiranje lozinke prvi je korak u zaštiti od zloupotreba na internetu, a najsigurnija je kombinacija slova, simbola i brojeva, ukazali su stručnjaci povodom Svjetskog dana lozinki 2. maja.

internet password
internet password

Istraživanja pokazuju da je najpopularnija lozinka na svijetu “123456”, dok se riječ “password” nalazi na četvrtom mjestu najčešće korištenih.

Prema podacima globalnog istraživanja Nacionalnog centra za kibernetičku sigurnost Velike Britanije (NCSC), najpopularniju lozinku na svijetu “123456” koristi čak 23,2 miliona naloga.

Na drugom mjestu je “123456789” koju ima 7,7 miliona naloga, navodi se u saopštenju softverske agencije Namiks (Namics).

Među top deset lozinki nalazi se i niz prvih slova u gornjem dijelu tastature, “qwerty”, i sama riječ “password” koju upotrebljava više od tri miliona naloga na svijetu, kao i “abc123” i “111111”.

Stručnjaci iz Namiksa navode da je korisnik skoro uvijek najslabija karika u bezbjednosnom lancu i ukazuju na značaj obrazovanja u pravilnom kreiranju lozinki.

Najlakši put do jake lozinke je upotreba riječi koje korisniku zbog nečega znače i njihovo kombinovanje sa simbolima i brojevima.

Svjetski dan lozinki, 2. maj ustanovljen je da bi se ukazalo na značaj lozinke kao prve linije odbrane u digitalnom svijetu i da bi se podigla svijest o tome da najjednostavnije lozinke predstavljaju prijetnju po bezbjednost na internetu.

Posted by on 2019-05-02. Filed under Magazin, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login