Svjetski dan turizma-27.septembar

turizam, vodaKao i svake godine u protekle 33 godine, i ove godine će se 27. septembra 2013. godine obilježiti Svjetski dan turizma. Ovogodišnjom temom „Turizam i vode: štitimo zajedničku budućnost“ želi se naglasiti potreba preuzimanja obaveze da se zaštite globalni resursi vode.

Kao što je zadnjih nekoliko godina običaj, teme se izabiru u skladu s tematskim godinama Ujedinjenih naroda, a 2013. godinu UN je proglasio Međunarodnom godinom vode. Turizam je jedan od značajan privredni sektor, pa time i obavezan da predvodi u odgovornome ponašanju. Čista i dostupna voda je od životne važnosti ne samo lokalnom stanovništvu, već i za potrebe turizma.

Također, raste interes turista i za turizmom posebnih interesa, koji uključuje turističke proizvode vezane ne samo uz obale mora, jezera i rijeka, već i močvarnih staništa kao posebno osjetljivih područja. Središnja će se proslava ove godine odvijati u Aziji, na Maldivima, a ponovno će se okupiti stručnjaci i predstavnici privatnog sektora. Razmatrat će se politike i strategije kojima bi sektor turizma mogao doprinijeti očuvanju i zaštiti voda. Povodom ovogodišnje proslave Svjetskog dana turizma, UNWTO, po prvi put organizuje takmičenje u pisanju eseja. S obzirom da je voda i turistički resurs i bogatstvo, esej treba naglasiti važnost planiranja u oblasti voda i održivog upravljanja kao snažnog sredstva za razvoj turizma, kao i značaj ekologije („green growth“) u turističkom sektoru.

Posted by on 2013-09-27. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login