Svjetski omladinski hor 18. jula nastupa u Sarajevu

Sarajevo

Sarajevo

Mladi horski pjevači, njih 58 iz 33 zemlje svijeta čine “Svjetski omladinski hor” koji će tokom jula nastupati u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji, a u Sarajevu je njihov nastup planiran 18. jula u Domu oružanih snaga BiH.

Nastupit će pjevači iz Brazila, Australije, Hong Konga, Amerike, Japana, Kanade, Južne Afrike, Tajlanda, Meksika, Agrentine, Malezije, Tajvana, iz gotovo svih zemalja Europe i regiona.

Uz dva ugledna dirigenta Zoltána Pada (Mađarska) i Kena Wakia (Kenija), 58 pjevača izvode djela klasične, savremene, tradicionalne i afro-američke muzike.

“World Youth Choir“ jednom godišnje okuplja mlade, talentovane i poluprofesionalne pjevače iz cijelog svijeta, uzrasta od 17 do 26 godina, a odabir se vrši na osnovu audicije. Hor nakon 10-dnevnog zajedničkog vježbanja pod vođstvom uglednih dirigenata kreće na turneju.

Osim iskustva koje donose probe i koncerti, s obzirom na međunarodni karakter hora, mladi pjevači su tako u prilici da upoznaju i druge kulture i ostvare kontakte.

Svjetski hor mladih osnovan je 1989. i tokom proteklih decenija imao je 35 turneja. Ovaj hor ima posebno mjesto među projektima UNESCO-a, o čemu svjedoči i imenovanje Umjetnik za mir, koje im je dodijeljeno 1996. U obrazloženju stoji da je riječ o muzičkom tijelu koje spaja kulture.

Posted by on 2017-07-18. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login