Svjetski poznati lanac hotela ‘Marriott’ stiže u Sarajevo

Marriott

Marriott

Danas je u Sarajevu potpisan sporazum između lanca hotela “Marriott”, društva za ulaganje u južnu Evropu SEIC-a, i Interstatea o izgradnji hotela Residence Inn by Marriott u Sarajevu.

U ime Marriot International potpisnik sporazuma je direktor razvoja Marriott International za Evropu Carlton C. Ervin, a u ime investitora direktor SEIC-a Enes Kazazić.

Odvojeni ugovor je potpisan između SEIC-a, Marriott International i Interstate Hotels & Resorts kompanije o upravljanju hotelom.

Sarajevo će u septembru sljedeće godine, kada se očekuje završetak radova, biti bogatije za još jedan ekskluzivni hotel, a investitor je poznati američki lanac hotela „Marriott”, koji širom svijeta ima oko 900 luksuznih hotela u 37 država.

Američki investitori zainteresirani su za gradnju hotela na lokaciji Čobanije, u strogom centru glavnog grada BiH, a riječ je o višemilionskoj investiciji.

Direktor SEIC-a Enes Kazazić izrazio je zadovoljstvo potpisanim sporazumom, jer su potpisali ugovor, kako je kazao, sa najvećom svjetskom korporacijom.

”Ovo je prvi put nakon Zimskih olimpijskih igara i u novoj historiji BiH da jedan tako prestižan brend dovodimo u Sarajevo. Naravno, veliki je značaj dolaska jedne ovako velike grupacije, čime se značajno doprinosi razvoju i ekonomije i povećanju investicija u BiH”, pojasnio je Kazazić.

Prema njegovim riječima, izgradnja hotela počela je prije dva-tri mjeseca, radi se hotelu sa 75 apartmana, a očekuje se da će biti završen do septembra sljedeće godine. Kazazić je dodao da se radi o brendu koji je namijenjen za osobe koji planiraju duže ostati u ovom gradu, što je nedostajalo Sarajevu.

Uime Interstate Hotels and Resorts Development for Europe Aaron Greenman kazao je da postoje dva razloga zašto je hotel ”Marriott” došao na tržište u BiH.

”Ono što mi tražimo su dvije stvari, a to su sam projekat i partnerstvo. Projekat u Sarajevu je fantastičan što se tiče makro i mikro lokacije, i partneri sa kojima ovdje sarađujemo su jako dobri. Ono što nam je bilo bitno jeste to da nema brendiranih hotela u Sarajevu. ‘Marriott’ će zapravo biti prvi brendirani hotel koji će doći na ovo tržište”, kazao je Greenman.

”Zaposlenici koji rade u Marriottu osjećaju obiteljsku vrijednost. Imamo 3.800 otvorenih hotela, imamo hiljade i hiljade otvorenih soba u cijelom svijetu. I dalje se širimo. U Evropi imamo 280 hotela”, kazao je direktor za razvoj  kompanije Carlton C. Ervin.

Prema njegovim riječima, Residence je nešto što je predviđeno za duži boravak, a to je nedostajalo Sarajevu.

”Mi smo jako, jako dobri i vjerujemo da ćemo imati uspješan posao i sa SEIC-om ovdje u Sarajevu. Postoje dvije stvari koje ‘Marriott’ traži, a jedna od njih je lokacija. Bio sam jako zainteresovan za Sarajevo. Mi smo zaista upoznali Sarajevo, i kao turisti i u poslovnom kapacitetu. Druga stvar koju tražimo je partner, dugoročno partnerstvo. Mi smo to našli u SEIC-u”, pojasnio je Ervin.

Inače, “Marriott” je nedavno obavijestio svjetsku javnost da se udružuje sa švedskim proizvođačem namještaja IKEA, s kojim će u Njemačkoj i u još nekoliko evropskih država otvoriti novi lanac niskobudžetnih hotela pod nazivom “Moxy”.

U narednih deset godina trebalo bi biti otvoreno 150 niskobudžetnih hotela iz ovog lanca. Osim u Njemačkoj, hoteli će se otvoriti u Austriji, Velikoj Britaniji, Finskoj, Irskoj, Holandiji, Norveškoj i u Švedskoj.

“Marriott”, također, planira graditi hotele u Beogradu i Skoplju, a za hotel u glavnom gradu Srbije planirana je investicija od 25 miliona eura, a u Makedoniji od 37 miliona eura.

Posted by on 2013-11-07. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login