Svjetsko prvenstvo u Brazilu oborilo rekorde na društvenim mrežama

logo_brazil_2014Gledaoci Svjetskog prvenstva u nogometu oborili su rekorde angažmana korisnika dvije najpopularnije društvene mreže.

88 miliona korisnika Facebooka postavilo je 280 miliona statusa o finalu Svjetskog prvenstva u Brazilu, što je oborilo rekord za najgledaniji sportski događaj, koji je prethodno postavio američki Superbowl sa 245 miliona interakcija. Najangažovaniji korisnici ove društvene mreže sinoć su bili muškarci u dobi od 18 do 24 godine, a većina korisnika iz SAD-a. Facebook je objavio da je Svjetsko prvenstvo u Brazilu ujedno i najdiskutovaniji događaj u istoriji ove društvene mreže.

Twitter je angažovanost korisnika tokom Svjetskog prvenstva, na vrlo popularnom hashtagu #WorldCup i hashtagovima pojedinih utakmica analizirao i mapirao nizom interesantnih grafika, koje pokazuju koliko su korisnici i gdje spominjali ovo sportsko takmičenje. Tako je tokom meča Brazil-Njemačka oboren rekord broja tvitova u minuti (618,725). Ovo je ujedno bio najpopularniji meč prvenstva, tokom koga je poslano čak 35,6 miliona tvitova, no korisnici Twittera su i finale pratili veoma intenzivno, te je tokom meča poslano 32,1 milion tvitova.

 

Posted by on 2014-07-22. Filed under Sport, Svjetsko fudbalsko prvenstvo. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login