Svjetskom premijerom filma ‘Sin’ otvoren 25. Sarajevo Film Festival

Sarajevo Film Festival, njegovo 25. izdanje, večeras je svečano otvoren ceremonijom koja je održana u 20.15 sati u Narodnom pozorištu u glavnom gradu BiH.

Sarajevo Film Festival
Sarajevo Film Festival

Kao i prethodnih godina organizatori su najavili veliki broj uglednih gostiju iz svijeta filma i, naravno, ogroman broj filmskih projekcija, rekordnih 270, u više takmičarskih programa.

Nakon svečane ceremonije otvaranja, na kojoj je domaćin bio mladi bh. glumac Igor Skvarica, održava se svjetska premijera filma “Sin“, režiserke Ines Tanović.

Uloge u filmu ostvarili su: Dino Bajrović, Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu, Emir Hadžihafizbegović, Jasna Ornela Bery, Lidija Kordić, Hamza Ajdinović…

Za početak jubilarnog 25. SFF-a odavno je sve spremno. U ljetnom kinu “Metalac“, gdje će se prikazivati filmovi iz programa Open Air, postavljeno je oko 3.000 stolica.

I ispred Narodnog pozorišta postavljen je novi crveni tepih, koji će od ove godine biti ukrašen motivima sa bosanskih ćilima.

“Crveni tepih, postavljen u čast jubileju, filmskim autorima, umjetnicima i publici, inspirisan je ćilimom iz Sarajeva iz 1930. godine, koji se nalazi u zbirci Zemaljskog muzeja BiH, i spoj je tradicije i savremenog“, kazali su iz SFF-a.

Ove godine, s obzirom da je u pitanju jubilarno izdanje festivala, povećano je zanimanje publike za sve filmske programe. Ukupno će biti prikazano rekordnih 270 filmova u 18 programa iz 56 zemalja. Čak 68 filmova zabilježit će svjetsku, a 12 međunarodnu premijeru. U konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva su 53 filma.

Sarajevo Film Festival trajaće od 16. do 23. augusta, a ove godine biće održan pod pokroviteljstvo UNESCO-a.

Posted by on 2019-08-16. Filed under Film & Muzika, Kultura, Magazin, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login