Tadić: Srbija se ne protivi da Ganić bude izručen BiH"

Boris Tadić

Boris Tadić

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da se Srbija ne protivi da član ratnog Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ejup Ganić, koga pravosudni organi Srbije terete za ratni zločin u slučaju “Dobrovoljačka ulica” u Sarajevu 1992. godine, bude izručen sudskim organima BiH.

“Za Srbiju uopšte nije centralno pitanje da Ganić bude izručen Srbiji. Za Srbiju je glavno pitanje da se dogodi sudski proces”, rekao je predsjednik Srbije u Beogradu, na svečanosti povodom obilježavanja 20 godina postojanja Srpskog pokreta obnove.

Tadić je rekao da “Srbija nema ništa protiv da Ganić bude izručen sudskim organima svoje matične države – Bosne i Hercegovine”.

On je naglasio da sve države u regionu moraju da okončaju saradnja sa Haškim tribunalom ukazujući da “istovremeno sve ono što nije preuzeto od strane Haškog suda kao pravni proces i sve ono što se nalazi u sudovima u regionu mora da se okonča”.

Ganić je 1. marta uhapšen u Londonu po zahtjevu vlasti Srbije. Iz ekstradicionog pritvora je pušten, uz kauciju, na privremenu slobodu, a njegovo izručenje od Velike Britanije traže i Srbija i BiH.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-14. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login