“Tajna džema od malina” vas ponovo vodi u magični svijet Karima Zaimovića

Tajna džema od malina

Tajna džema od malina

Repertoar Scene MESS Internacionalnog teatarskog festivala MESS, nudi ljubiteljima i ljubiteljicama teatra priliku da 12. i 13. februara gledaju predstavu “Tajna džema od malina” i tako još jednom uđu u magični svijet Karima Zaimovića.

Predstava u režiji Selme Spahić, produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR, te u koprodukciji Fondacije Karim Zaimović, WARM i Festivala MESS, predstavit će se ponovo sarajevskoj publici. Drugo igranje će, ujedno, biti održano u okviru Sarajevske zime. Nakon predstave, bit će upriličen razgovor sa autorima.

Nastavljajući praksu promovisanja svih pozorišnih struka, Scena MESS februar obilježava kao mjesec autorske muzike. Autor muzike predstave “Tajna džema od malina“, Damir Imamović, kaže da je rad za pozorište uvijek veliki izazov, ali i važna škola, te da je poseban osjećaj raditi projekat kojim se prikazuje magični svijet Karima Zaimovića.

“Vjerujem da ništa nije toliko blisko kolektivnom stvaralaštvu, kao što je to pozorište. Moraš podrediti svoja vlastita sviđanja logici procesa i ukupne vizije onoga što se radi, a opet biti kreativan i dati svoj doprinos. Nekada su ograničenja koja ti dođu s polja najbolji kreativni poticaj“, rekao je Imamović te dodao da je “Tajna džema od malina“ sada već tekst kultnog statusa.

Muzički koncept predstave čine omiljena muzika Karima Zaimovića u spoju sa začudnim orguljama koje prate likove “Nevidljivog čovjeka”, “Poručnika Hiršfica”, “Čovjeka sa Šiljinim licem”, Nju, Karima ili njegovog alter-ega, Pedra Panamu.

“Bilo nam je važno uvesti ljude u svijet Karima Zaimovića i njegovih likova, u tu posebnu mješavinu realnosti i fikcije”, rekao je Imamović.

U ostatku februarskog repertoara Scene MESS, publika će imati priliku pogledati predstavu “Koncert ptica“, 19. februara u Kamernom teatru 55 te predstavu “Gospodin Jastuk“, 26. februara u Pozorištu mladih.

Posted by on 2015-02-12. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login