Ted Ligety osvojio zlato u super G-u

Ted Ligety

Ted Ligety

Specijalist za veleslalom Ligety nikad u karijeri nije pobijedio u super G-u u Svjetskom kupu. Najbolji mu je plasman bilo drugo mjesto iz Val d’Iserea 2009. godine. No, ove mu se srijede u Schladmingu sve poklopilo. Staza uveliko postavljena u veleslalomskom stilu i sjajno odrađena vožnja donijeli su mu trijumf i treću medalju u karijeri sa svjetskih prvenstava. Ranije je osvojio bronzu u veleslalomu 2009. i zlato u istoj disciplini prije dvije godine.

Ligety je do cilja stigao u vremenu 1:23.96 i za 20 stotinki nadmašio iznenađujućeg osvajača srebra, Gauthiera de Tessieresa kojem je to prva medalja sa svjetskih smotri. U Svjetskom kupu je 31-godišnji Francuz tokom karijere samo jednom bio na postolju i to u veleslalomu. Bronza je u srijedu pripala najvećem favoritu za naslov Akselu Lundu Svindalu. Norvežanin je vodio do pred sam kraj vožnje kada je napravio grešku i ostao bez najviše stepenice pobjedničkog postolja (+0.22). Ipak, nije mu pobjegla medalje, već sedma u karijeri sa svjetskih smotri.

Bosanskohercegovački skijaš Igor Laikert je sa startnim brojem 70 osvojio 49. mjesto.

SP u alpskom skijanju, super G skijašica, neslužbeni rezultati:

1. Ted Ligety (SAD) 1:23.96
2. Gauthier de Tessieres (Fra) +0.20
3. Aksel Lund Svindal (Nor) +0.22
4. Hannes Reichelt (Aut) +0.55
5. Matthias Mayer (Aut) +0.95

Posted by on 2013-02-06. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login