Teslić, Tešanj i Žepče idealni za investiranje

 

Tešanj

Tešanj

Prema ocjenama specijalizovanog časopisa za direktna strana ulaganja Financial Times, područje BEAR-a koje čine opštine Teslić, Tešanj i Žepče svrstano je u top 10 evropskih regija u kategoriji najboljih evropskih investicionih lokacija prema troškovnoj učinkovitosti u sklopu konkursa Evropski gradovi i regije budućnosti za 2014/15. godinu.

Povoljni uslovi

Područje BEAR-a nalazi se na osmom mjestu konačne ljestvice top 10 evropskih regija uopšteno – prema troškovnoj učinkovitosti investicija i šestom mjestu top 10 malih evropskih regija prema troškovnoj učinkovitosti investicija. BEAR označava Business Excellence Area – Područje poslovne uspješnosti i predstavlja razvojnu inicijativu opština Teslić, Tešanj i Žepče, koju je podržalo Njemačko društvo za međunarodnu saradnju – GIZ.

Dobijeno priznanje je rezultat napora opštinskih rukovodstava, koje se ogleda u setu mjera, usmjerenih prema investitorima, a koje se odnose na dodjelu zemljišta po veoma povoljnim uslovima za izgradnju poslovnih objekata, na dodjelu podsticajnih sredstava za zapošljavanje novih radnika, te nizom mjera koje se tiču smanjenja i pojednostavljena procedura, umanjenja opštinskih taksi i uopšte, opredjeljenja opštinske uprave da bude stalno na usluzi potencijalnim investitorima, rekao je načelnik Opštine Teslić Milan Miličević.

Kategorije i kriteriji po kojima je stručna ocjenjivačka grupa donijela odluku o proglašenju najboljih evropskih gradova i regija su ekonomski potencijal, omjer ulaganja i troškova, ljudski potencijali, infrastruktura, kvaliteta života, prijateljsko poslovno okruženje, kao i promotivna strategija za privlačenje direktnih stranih investicija. Mjesto na top-listi evropskih gradova i regija budućnosti ujedno predstavlja i preporuku ekonomskog lista za lokacije u koje treba ulagati.

Konkurs za najpovoljnije investicione lokacije u Evropi objavljen je u oktobru 2013. Zajedničkim snagama, predstavnici područja BEAR, opština Tešanj, Teslić i Žepče prijavili su se na ovaj konkurs, predstavili prednosti pri investiranju svog područja i ostvarili značajne rezultate u navedene dvije kategorije.

Za ovu prestižnu nagradu – FDI evropski gradovi i regije budućnosti 2014/15. prijavilo se 468 gradova i regija, u okviru pet kategorija: ekonomski potencijal, radna sredina, isplativosti, infrastruktura i poslovne naklonosti.

Promocija u Kanu

Odsjek za razvoj Opštine Teslić, razvojne agencije RAŽ Žepče i TRA Tešanj, zadužene za koordinaciju i razvoj regije BEAR, u prijavi su za Žepče, Tešanj i Teslić predstavile mjere koje se provode za podsticanje stranih ulaganja i mogućnosti koje stoje na raspolaganju stranim investitorima, a koje su i ovog puta bile prepoznatljive prema kriterijumima ocjenjivanja najboljih evropskih gradova i regija, što je potvrdilo i rangiranje regije BEAR na visokom desetom mjestu.

Svečana promocija nagrađenih u sklopu konkursa Evropski gradovi i regije budućnosti za 2014/15. godinu biće održana 12. marta u Cannesu.

Izazovna vremena

Ovo su izazovna vremena za direktne strane investicije (FDI) u Evropi. Sa usporenim rastom u mnogim velikim privredama i nastavkom prošlogodišnje krize u eurozoni, prilivi u regiju su se znatno smanjili. Stoga je od ključnog značaja za evropske gradove i regije da zauzmu proaktivan stav prema promociji direktnih stranih investicija (FDI) i osiguraju što veću konkurentnost investicionih okruženja. Naša rangiranja prepoznaju lokacije koje čine upravo to i ističu odgovarajuće prednosti gradova i regija svih veličina širom Evrope, napisala je Courtney Fingar, glavna urednica magazina FDI.

Posted by on 2014-03-10. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login